La Diputació de Girona presenta un pressupost de 162,8 MEUR per al 2022

Se centren en polítiques socials, l'habitatge, la cultura i la lluita contra el canvi climàtic

La Diputació de Girona preveu un pressupost de 162,8 milions d'euros (MEUR) per a l'any 2022, un 10,6% més que els comptes d'aquest 2021. Entre les principals línies dels comptes per a l'any que ve -que portaran a ple aquest dimarts-, destaquen les partides en polítiques socials, l'habitatge, la cultura i la lluita contra el canvi climàtic.

En l'àmbit social, augmenta en pràcticament 900.000 euros el pressupost de Dipsalut i també s'incrementa en un 22,5% el pressupost d'habitatge arribant fins al 2,7 MEUR per incentivar que els ajuntaments despleguin polítiques en aquest sentit. Pel que fa a l'emergència climàtica, es destinaran prop de 3 MEUR a ajuts i inversions directes per promoure l'energia verda i la sostenibilitat.

La Diputació, a més, incrementarà en 1 milió d'euros el fons de cooperació econòmic (21,1 MEUR) per ajudar als municipis de menys de 2.000 habitants a fer front al servei d'intervenció.

Els comptes de la corporació se centren, sobretot, en les polítiques socials, l'habitatge, la lluita contra l'emergència climàtica, la cultura i el món municipalista. En aquest sentit, preveuen un increment de gairebé 900.000 euros els comptes de Dipsalut, l'organisme autònom que desplega la majoria de polítiques socials.

El vicepresident primer, Pau Presas, ha explicat que es destinaran bàsicament a continuar amb el desplegament de la teleassistència a la demarcació i al programa 'Sigues tu', que promou estils de vida saludables. De fet, els comptes de la Diputació preveu 1,9 MEUR en línies de subvencions precisament per a promoure i fomentar l'activitat física i l'esport.

Polítiques d'habitatge

D'altra banda, l'ens vol fer una aposta clara per l'habitatge en la línia dels darrers pressupostos. Per això, aquesta àrea sumarà més de 2,7 MEUR, un 22,5% més que l'any 2021. Aquests recursos es destinaran al desplegament de plans d'habitatge centrats tant en l'adquisició com en l'adequació d'edificis per part dels ajuntaments de la demarcació.

Les polítiques ambientals també hi tindran un paper predominant. I és que es tracta dels primers pressupostos d'una diputació catalana "alineats amb els objectius de desenvolupament sostenible en totes les seves àrees".

En aquesta aposta, s'incrementen també les partides d'ajuts als ajuntaments destinades a la implantació d'energies renovables i inversions en eficiència energètica. En total, sumen prop de 3 MEUR. "Davant de l'emergència climàtica, les administracions hem d'actuar com a motors dels canvis que impulsem", ha assegurat Presas durant la seva intervenció.

Els comptes per a l'any vinent també incrementaran els recursos destinats a polítiques educatives i a la cultura. De fet, el pressupost de l'àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació augmentarà més d'un 5% i arribarà fins als 26,75 MEUR.

Suport als micropobles

La Diputació, a més, incrementarà en 1 milió d'euros el fons de cooperació econòmic (21,1 MEUR) per ajudar als municipis de menys de 2.000 habitants a fer front al servei d'intervenció. "Fem costat als petits municipis ajudant-los a dotar-se d'estructura per tal d'enfortir la maquinària dels ajuntaments", ha remarcat Presas. D'altra banda, es destinaran 5,3 MEUR d'inversió en el manteniment de la xarxa viària de la qual l'ens és titular.

El PSC, a favor

El PSC ja ha avançat que donarà suport al comptes que JxCat i ERC portaran al ple de dimarts. El socialistes han tancat un acord amb el govern de l'ens per introduir "pràcticament totes" les seves propostes als comptes per a l'any que ve. "El nostre vot afirmatiu és un vot responsable", ha assegurat el portaveu del PSC, Juli Fernández.

"En plena crisi postpandèmica no hi ha espai pels versos solitaris, cal estabilitat per afrontar el període de que, que és difícil", ha assegurat el president del grup socialista, Pere Casellas, que ha afegit que "és bo que hi hagi pressupostos amb una àmplia majoria".