Es desconvoca la vaga del sector carni que havia cridat 10.000 treballadors a mobilitzar-se

Les aturades estaven previstes el 25 i 26 de novembre i del 3 al 8 de desembre

Després de més de tretze hores de mediació, CCOO d'Indústria i UGT FICA van aconseguir arrencar dijous a la patronal el compromís que retirarà de la taula les qüestions que bloquejaven la negociació del conveni col·lectiu del sector carni: treballar diumenges i abaratir la contractació. Aquest pas va permetre als sindicats assolir un preacord que els va portar a desconvocar les jornades de vaga que havien registrat previstes pels dies 25 i 26 de novembre i del 3 al 8 de desembre.

Comença ara un procés obert de participació i de consulta per explicar el preacord a les persones treballadores del sector i per a la signatura definitiva. El futur conveni, que regularà les condicions laborals de 115.000 treballadors i treballadores de tres mil empreses, tindrà una durada de tres anys; inclou en el seu àmbit funcional el llescat i l'envasament i incrementa les retribucions dels contractes en pràctiques. La pujada salarial serà del 3% des del gener del 2021 i del 2,75% per al 2022. L'últim any de vigència, les i els treballadors cobraran un 2,5% més. A més, es garanteix que ningú no perdrà poder adquisitiu durant aquests anys.

Pel que fa a l'ordenació del temps de treball, s'ha aconseguit que la jornada diària sigui de vuit hores de feina efectiva. Per tant, quan es distribueixi la borsa horària no es podrà treballar més de deu hores, i no onze com fins ara. La borsa de flexibilitat serà de 145 hores anuals, que s'han d'utilitzar en hores completes.

També recull el conveni el compromís de la patronal d'habilitar un permís retribuït de deu hores per rebre assistència mèdica especialitzada o per acompanyar familiars dependents; s'estén el cobrament del plus de nocturnitat i s'estableix que només es podrà modificar el sistema de retribució a rendiment mitjançant incentius amb negociació prèvia amb els representants dels treballadors i treballadores.

A més, el futur conveni de la indústria càrnia redueix la jornada anual a deu hores. A partir de l'any 2022 serà de 1.760 hores cada any. També milloren les prestacions a la Seguretat Social. El complement de la incapacitat temporal per malalties professionals serà a partir d'ara el 100% de la base reguladora. I per si no n'hi hagués prou, s'acorda introduir millores i nous drets en igualtat i crear la figura del delegat o delegada de medi ambient, treball a distància, teletreball, registre de jornada i desconnexió digital.

El conveni col·lectiu, independent de quan es publiqui al BOE, s'aplicarà a partir del proper 1 de gener de 2022.