Condemnats per estafar una parella amb discapacitat i quedar-se el seu pis de Salt

L'Audiència anul·la el contracte de compravenda fraudulent i imposa 2 anys de presó

L'Audiència de Girona ha condemnat dos acusats que van estafar una parella amb discapacitat i es van quedar el pis i un aparcament que tenien a Salt (Gironès).

Els processats han reconegut els fets. La parella va contactar amb ells l'any 2009 amb l'objectiu de d'agrupar els crèdits que tenien pendents: "Fingint la subscripció d'un mer contracte de reunificació i refinançament dels deutes, van formalitzar el contracte de compravenda de l'habitatge".

Fiscalia, acusació particular i defenses han arribat a un acord que ha rebaixat la pena perquè li han aplicat una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes. El tribunal els hi ha imposat 2 anys de presó i 540 euros de multa per una estafa agreujada i ha anul·lat la compravenda.

La fiscalia demanava 6 anys de presó i 11.250 euros de multa pel delicte d'estafa agreujada i l'acusació particular augmentava la petició a 8 anys de presó. El cas ha arribat a judici aquest dijous a la secció quarta de l'Audiència de Girona. Finalment, la fiscalia, l'acusació particular i les defenses han arribat a un acord que ha rebaixat considerablement la condemna, tenint en compte que els acusats han reconegut els fets i que el cas ha trigat més de 12 anys en arribar a judici.

Els processats, que no tenen antecedents, no hauran d'entrar presó. El tribunal ha suspès l'execució de la condemna amb la condició que els acusats no tornin a delinquir durant un termini de 3 anys.

L'any 2009, un dels acusats era agent immobiliari i comissionista professional i es dedicava a refinanaçar deutes de particulars. Segons han admès, es va posar d'acord amb l'altre acusat per "procurar-se un guany patrimonial indegut" ordint una estafa que va tenir la parella de Salt com a víctimes.

L'advocat de l'acusació particular, Joan Oliveras, ha explicat que els perjudicats tenen diagnosticats trastorns mentals i una disminució reconeguda del 40% i del 66%. La parella, que l'any 2009 tenia dificultats econòmiques com a conseqüència dels pocs ingressos que tenien i els deutes que acumulaven, van contactar amb els ara acusats per aconseguir unificar el deute en un de sol.

El dia 29 d'octubre el 2009, van signar el contracte de compravenda del pis i del pàrquing que tenien en propietat a Salt. Els acusats han reconegut que es van aprofitar de les "dificultat objectiva" de les víctimes per valorar l'abast real del consentiment que signaven: "Fingint la subscripció d'un mer contracte de reunificació i refinançament dels deutes, van formalitzar el contracte de compravenda de l'habitatge per un import de 152.000 euros".

A més, també han admès que, per evitar que se n'adonessin, van permetre que els processats hi continuessin vivint. Oliveras ha exposat que van descobrir l'engany uns anys després, quan van comprovar que els perjudicats ja no eren propietaris del pis i van interposar la denúncia.

A banda de la condemna, el tribunal ha anul·lat la compravenda i la propietat de l'immoble retornarà a mans de les víctimes.