Figueres subvencionarà el 100% de reformes de pisos per després posar-los a lloguer social

Les ajudes poden arribar fins als 21.500 euros

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) posarà en marxa una nova línia d'ajuts amb una partida de 244.444 euros que permetran subvencionar fins al 100% la reforma de pisos vells per incorporar-los al parc públic d'habitatge de lloguer social.

En concret, es donaran ajudes de fins a un màxim de 21.500 euros i, a canvi, els propietaris dels immobles els cediran durant un mínim de cinc anys al consistori un preu inferior al fixat per l'índex de referència que marca la Generalitat, que a Figueres se situa entre els 450 i els 500 euros depenent de la zona. En el cas que la subvenció sigui per la totalitat de la reforma, els propietaris cobraran mensualment el 57,50% del lloguer i després l'Ajuntament els rellogarà a col•lectius amb dificultats d'accés al mercat com ara joves i gent gran.

"Som conscients de les necessitats d'habitatge que hi ha per a joves i gent gran i, més enllà de la via de la compra, necessitem mobilitzar l'habitatge buit que tenim a la ciutat", assegura l'alcaldessa, Agnès Lladó. "El propietari sap que rebrà un preu per sota de l'índex en funció de la subvenció que rebi i el que fem és donar-li seguretat perquè hi fem un lloguer directe i després nosaltres el rellogarem a un preu assequible", detalla l'assessor d'Habitatge Francesc Sais. Amb tot, com més elevat sigui l'import de la subvenció, més barat serà el lloguer que rebrà el propietari provinent de l'Ajuntament.

Durant la primera convocatòria, s'hi van acollir quatre propietaris, que a hores d'ara encara estan reformant els immobles. Dos al centre històric i dos més al barri del Poble Nou. La intenció és que amb la nova línia d'ajuts siguin molts més els que estiguin interessats a rehabilitar-ne. "Financem fins la 100%, per tant, no hi ha excuses i necessitem aquests habitatges per cobrir necessitats de col·lectius que es troben mancats perquè no hi ha oferta per atendre la demanda", insisteix Lladó.

Uns 500 pisos buits

De fet, la primera radiografia del cens d'habitatges buits ha detectat uns 500 pisos desocupats. L'Ajuntament ha començat a notificar als propietaris que tindran un recàrrec del 50% de l'IBI i molts hi estan presentant al·legacions pel que el consistori suposa que la xifra real serà molt inferior.

Sigui com sigui, Lladó defensa la necessitat de crear un parc públic aconseguint que pisos antics –molt nombrós a la ciutat- s'incorpori de nou al mercat de lloguer. "Molts han quedat en desús i necessiten adaptar-se a les noves necessitats per poder-se posar a disposició de la població i aconseguir que el centre històric pugui tornar a tenir vida", remarca l'alcaldessa. A banda d'això, des del consistori continuen adquirint habitatge per al lloguer social i estan treballant en diferents línies per construir-ne de protecció oficial.

"Em donarà tranquil·litat"

Emili Burgaleta és un dels propietaris que es va acollir a la primera convocatòria d'ajuts iniciada el passat gener. Aleshores però, només es podia reclamar una ajuda de fins al 70% del cost total de les obres amb un import màxim de 15.000 euros. En el seu cas, està rehabilitant una casa al carrer Isabel II. Calcula que la reforma li costarà uns 30.000 euros i podrà demanar 15.000 euros, ja que és el topall màxim fixat en la primera convocatòria. És la casa on va viure de petit i estava en desús des de finals del 90.

L'Emili la feia servir de traster i ara ha decidit tornar-la a posar al mercat. Durant aquest temps ha patit ocupacions i creu que la iniciativa li donarà, d'una banda, "tranquil·litat" i, de l'altra, servirà per ajudar persones que ho necessitin.