Jair Domínguez nega davant el jutge haver menyspreat la figura del Rei

L'escriptor ha declarat com a imputat als Jutjats de Figueres per odre de l'Audiència Nacional

"Content" i "satisfet" per haver-se pogut explicar. Així és com ha sortit dels jutjats l'escriptor Jair Domínguez. De fet, fins aquest matí desconeixia quin era el delicte contra la Corona que suposadament havia comès en el programa 'Bestiari Il·lustrat' emès el 9 d'octubre de l'any passat. Concretament, se l'acusa d'haver menyspreat la figura del Rei en "disparar" al monarca, un fet que el seu advocat, Claudi Serra, ha matisat de seguida en el moment de declarar tot dient que en realitat el que feia era apuntar a una caricatura del monarca.

Segons el lletrat, "ha estat una declaració senzilla, clara i concreta, on s'acredita que no es va menysprear la figura del Rei, sinó que era una paròdia en un context irònic en què Domínguez responia a les preguntes que li feien en relació al llibre publicat". En aquest sentit, considera que si s'acaben fent interpretacions "més enllà del context", aquestes "no duran enlloc" perquè queda demostrat, al seu entendre, que no hi ha delicte. És per això que confien que el cas s'acabi arxivant o que, en cas que s'arribi a judici, la sentència sigui absolutòria.

El delicte de menyspreu a la imatge del Rei es troba recollit al Codi Penal, a l'article 491.2, on es protegeix la seva persona i es preveuen multes.

Preguntat per les pistoles d''atrezzo'

La primera pregunta que la jutgessa ha formulat al guionista ha estat si les pistoles que duien eren de mentida. "Li he respost que eren d''atrezzo", ha detallat Domínguez, que ha afegit que no tenien ni gallet per disparar i que per això és va fer una mena de muntatge amb pintura per explicar que havia passat alguna cosa. Durant la declaració, li han preguntat també de què anava el programa i ha respost que es feia en un "to irònic". El guionista considera que vistes les imatges i les seves explicacions, queda clar que s'emmarca en la llibertat d'expressió però també es pregunta quina interpretació es farà des de Madrid.

Al seu entendre, continua essent "ridícul" que un fet així arribi a judici i ho atribueix a la "pell fina" que tenen algunes persones. Domínguez interpreta aquest fet de citar-los a declarar com a un acte "de cara a la galeria" on el que es pretén, diu, és "picar-los la cresta". També es pregunta per què han imputat a la presentadora del programa, Bibiana Ballbè, i afegeix que deu ser perquè són "els caps visibles" d'aquell programa.

La periodista del canal 33 encara no ha declarat a Barcelona, on resideix. Després de parlar amb ella recentment, Domínguez afirma sentir una mena d"estupor gairebé còmica" per estar imputats en una causa com aquesta i demana que s'arxivi el cas. Els dos testimonis s'enviaran al jutge Javier Gómez Bermúdez de l'Audiència Nacional, que va sol·licitar les dues declaracions en considerar que hi podia haver un delicte contra la Corona.


La polèmica

En l'últim programa 'El Bestiari' emès pel canal 33 el mes de novembre passat, el guionista Jair Domínguez disparava de forma simulada a una caricatura del monarca, juntament amb durs d'altres personatges coneguts. L'emissió de les imatges va provocar una polèmica que TVC va solucionar primer apartant la directora del programa, Mai Balaguer, i després suspenent les emissions dels següents capítols fins aquest any.

El govern de la Generalitat també va censurar les imatges. El portaven Francesc Homs va criticar les seves "al·lusions directes i explícites a la violència" i va aplaudir la "reacció immediata" de la direcció de TVC. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, també va emplaçar el Consell de l'Audiovisual de Catalunya a fer un informe sobre l'espai.

El cap de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va obrir una investigació per determinar si els fets que es van emetre per televisió eren constitutius d'un delicte contra la Corona i posteriorment es va sol·licitar la declaració de Jair Domínguez i Bibiana Ballbè.
 
Vídeo: ACN
  • Jair explica com eren les pistoles © ACN
  • Domínguez lamenta que es 'tingui la pell tan fina' © ACN
  • El periodista considera la denúncia com un toc d'atenció © ACN