'Els lladres van atacar dos cops el meu pare amb la pistola elèctrica'

Els assaltants van lligar la família de Pals a l'habitació i la mare i el fill van haver de saltar per la finestra per donar l'alerta

L'assalt al xalet, situat al carrer Falcó de la urbanització Platja de Pals, va tenir lloc pels voltants de dos quarts de nou del vespre. El matrimoni d'origen belga i un dels seus fills de 18 anys -l'altre estudia a fora- estava al menjador mirant un telenotícies francès. Va ser aleshores quan van sentir que el seu gos lladrava i que es mostrava molt nerviós.

El pare, Oscar L., un bomber jubilat de 66 anys, va aixecar-se per mirar que no passés res. La família s'havia deixat el garatge obert i tampoc havia passat la clau a la porta principal. El pare, però, no va ni poder sortir del menjador. Dos assaltants van entrar a l'habitatge i se li van llançar al damunt.

Segons explica el fill, els dos homes eren molt alts, anaven vestits de negre i portaven la cara tapada amb un passamuntanyes. "Parlaven en francès amb accent de Perpinyà i, pel tros de rostre que no amagava el passamuntanyes, vaig poder veure que eren de raça negra, de tipus africà", explica Jérôme L.

Els dos assaltants portaven dues pistoles: una de semiautomàtica (no se sap si simulada) i una altra d'elèctrica. Només d'entrar, ja li van fer una descàrrega al pare a l'alçada de les costelles. Després van reduir el fill contra el terra, tot i que el jove va poder amagar el telèfon mòbil sota el sofà sense que se n'adonessin.

Segona descàrrega elèctrica

Un cop van tenir pare, mare i fill al menjador, els lladres van exigir-los la clau de la caixa forta. Van donar un cop al cap al pare i li van tornar a fer una descàrrega amb l'arma. "El van electrocutar dues vegades perquè els hi digués on guardàvem els diners", explica Jérôme L.

Al final, i després que amenacessin amb fer mal al fill, Oscar L. va donar la clau de la caixa forta als lladres i els va dir que era al garatge, a dins d'una mena d'estudi. Els assaltants van obrir-la i van arreplegar tot el que hi havia al seu interior.

Després, van lligar la família amb cables d'Internet i cordons a l'habitació del llit de matrimoni (que es troba al primer pis), els van tancar a dins i van regirar la casa de dalt a baix. Per evitar que cridessin, van agafar tovalloles, els hi van entaforar a la boca i les van lligar amb cinta adhesiva.

"Vam passar por, perquè van actuar amb molta violència", indica Jérôme. Entre el botí que es van endur, hi ha 15.000 euros, tres càmeres de fotos, una ampolla de colònia, un ordinador portàtil, una col·lecció de monedes, joies i tres telèfons mòbils.

Despenjar-se per la finestra

Al cap d'una estona, i un cop els assaltants ja havien marxat, el fill es va poder deslligar. Eren cap a les deu de la nit. Aleshores, va alliberar els seus pares i, tant ell com la mare -Regine D., de 57 anys- van decidir despenjar-se per la finestra, perquè la porta de l'habitació estava tancada.

Els dos van saltar al sostre del porxo i, des d'aquí, al pati. La mare, però, va calcular malament la caiguda i es va regirar un turmell. Després, el fill va anar a alertar uns veïns, i la mare va anar fins a Pals per posar la denúncia. Quan els Mossos d'Esquadra van arribar a l'habitatge, van haver de trencar la porta de l'habitació per poder alliberar el pare.

Jérôme pensa que els dos assaltants sabien el que es feien, i que havien estat vigilant els moviments de la família. "Segurament ens tenien controlats, perquè el meu pare té com a hobby la brocanteria, i va sovint a Perpinyà, normalment cada dissabte, per comprar-hi antiguitats; per això, crec que els lladres l'haurien seguit en un dels seus viatges", indica L.

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i treballen per localitzar els assaltants. Jérôme explica que l'assalt amb violència va anar "molt ràpid" i que els lladres, des d'un principi, els van amenaçar i exigir els diners i objectes valor.

Aquest és el tercer assalt que viu la comarca del Baix Empordà en pocs dies, després dels que hi va haver a Sant Feliu de Guíxols i a Platja d'Aro.