Uns 300 gironins marxen en defensa dels drets socials i en contra les retallades

La mobilització amb el nom 'Marxa per la Dignitat' ha recorregut vuit quilòmetres

La marxa ha començat a dos quarts de deu del matí davant de l'Ajuntament de Salt i, tal com estava previst, ha acabat amb un vermut a les dues del migdia a l'Hospital Trueta de Girona. En total, unes 300 persones han seguit gran part del recorregut de vuit quilòmetres que la plataforma Xarxa pels Drets Socials havia organitzat entre Salt i Girona. Aquesta associació uneix una trentena d'entitats, partits, sindicats i col·lectius gironins molt diversos.

Els manifestants han passat per l'Hospital Santa Caterina on han fet la lectura d'un manifest en defensa d'una sanitat pública de qualitat i en contra la corrupció, han seguit la marxa per l'escola de Montfalgars on han llegit un escrit en suport a l'educació pública i en contra la reforma educativa del ministre Wert, han continuat per la Tresoreria General, s'han dirigit fins a l'escola d'Hostaleria i posteriorment han passat per la seu de la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, una oficina de la Caixa, el CAP de Santa Clara, una seu de Bankia, per la Cambra de Comerç de Girona i els Jutjats de Girona fins arribar a l'Hospital Josep Trueta.

Crits en contra les retallades socials

En diversos punts d'aquesta marxa s'han llegit manifestos en contra els desnonaments i a favor de la dació en pagament . A més, els activistes han cremat simbòlicament la reforma laboral davant de la Cambra de Comerç de Girona i han mostrat el seu rebuig a una normativa que, segons els manifestants, és "un autèntic nyap" que no genera ni generarà més llocs de treball.

Durant tota la marxa, els manifestants no han parat de cridar lemes en contra els últims casos coneguts de corrupció dels partits polítics, en contra el president de l'estat espanyol Mariano Rajoy i el president de la Generalitat, Artur Mas, rebutjant la privatització de la justícia, les taxes judicials i les retallades socials. A més, els activistes carregaven diverses pancartes on es podia llegir escrits tals com: "Per una vida digne, pels nostres drets", "Un sol poble, una sola lluita, ni un pas endarrere" o "O los paramos o nos hunden", entre d'altres.

La mobilització ha tallat la circulació de diversos carrers cèntrics de Salt i Girona causant retencions i cues considerables. No obstant això, tota la marxa s'ha realitzat de forma pacífica i sense aldarulls.

"Tot i el fred i el mal temps, hem aconseguit unir a un grup gran de gent i valorem molt positivament la reacció de la societat", ha afirmat el portaveu de la Xarxa pels Drets Socials, Carles Serra. El portaveu ha afirmat que tenen previst realitzar tota mena d'activitat durant els pròxims dies i setmanes per mostrar el descontentament de la societat envers les últimes retallades i "conscienciar i mobilitzar" a la població perquè surti al carrer a defensar els seus drets. "A partir de la setmana vinent comença la setmana 'Espavila't' on farem xerrades, projeccions de pel·lícules, taules rodones o cercles de lectura sobre l'actual situació que travessa Catalunya i Espanya", ha apuntat Serra.

Primera mobilització del col·lectiu 'Iaioflautes de Girona'

El portaveu ha ressaltat que la manifestació passes per diversos punts estratègics de la ciutat tals com hospitals, escoles, entitats bancàries, organismes econòmics i jutjats per representar els drets bàsics que té tota persona per poder viure en dignitat.

D'altra banda, aquesta marxa ha estat l'estrena del col·lectiu 'Iaioflautes de Girona' que es van formar ara fa uns sis mesos. "Hem volgut sortir al carrer per reivindicar els drets dels nostres néts", ha assegurat el portaveu de l'entitat, Àngel Casadesús. Segons ell, el moment actual que travessa l'estat espanyol és "molt complicat" i els més joves ho tenen "molt pelut" si volen sortir endavant. "Cal mobilitzar a la població, mostrar que si nosaltres podem sortir al carrer, tothom ho pot fer", ha assenyalat.