Girona comptarà amb un protocol d'actuació per fer front als cultius de marihuana

Hi participaran la Policia Municipal, els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola

L'Ajuntament de Girona ha acordat lluitar contra el cultiu i el tràfic de marihuana després d'aprovar una moció del PSC en l'últim plenari municipal, celebrat aquest dilluns al vespre. El text afirma que caldrà crear un pla per la seguretat entre el 2022 i el 2023 que contempli accions contra la proliferació d'aquesta droga i l'augment de cultius il·legals al municipi.

Amb tot s'ha aprovat la creació d'un protocol d'actuació entre la Policia Municipal, els Mossos d'Esquadra i la resta de cossos de seguretat per desmantellar els cultius il·legals que hi ha a la ciutat. La moció ha comptat amb el suport del PSC, l'exregidor de Cs la regidora no-adscrita i l'abstenció del govern local (JxCAT i ERC).

La moció, però, s'ha anat diluint després de la negociació amb el govern municipal per una discrepància en la dotació policial que ha de tenir el cos de la Policia Municipal de Girona. De fet, el PSC exigia el compromís de contractar 40 agents en els propers dos anys. La proposta, però, s'ha quedat en fixar el nombre de policies que caldrà contractar en els propers quatre anys.

En aquest sentit, el regidor del PSC, Juan Antonio Balvin, ha retret al govern municipal que no prioritzi l'increment de policies que garantiria la lluita contra el tràfic d'aquesta droga. Per contra, el regidor de Seguretat, Eduard Berloso, ha afirmat que durant el cap de setmana han negociat "molt" el text de la moció i "semblava que hi havia un moment d'entesa" sobre el nombre d'agents que cal sumar a la Policia Municipal de Girona. Per això s'han emplaçat a seguir-ne parlant abans de tancar aquest 2021 per fixar quina dotació policial cal tenir els propers quatre anys.

Guanyem Girona ha titllat la moció d'electoralista, ja que creu que és "irreal" sumar 40 agents en només dos anys per la normativa espanyola que impedeix augmentar la plantilla de funcionaris. A més, el portaveu de la formació i cap de l'oposició, Lluc Salellas, ha lamentat que la proposta del PSC obviés la desigualtat social d'alguns ciutadans que vegin el narcotràfic com a "única via per sortir de la pobresa". Per això creu que cal incrementar les partides socials, més enllà de l'actuació policial. Salellas també ha recriminat que la moció del PSC "sigui més pròpia del PP" que no pas d'una formació progressista.

Girona aprova un préstec de 13 MEUR

El plenari d'aquest dilluns també ha donat llum verda a l'aprovació d'un crèdit de llarga durada per valor de 13 milions d'euros (MEUR) amb tres entitats bancàries diferents. Es tracta d'una línia de crèdit que respon a les inversions pactades aquesta primavera.

L'informe marca que el consistori tindrà un crèdit de 5 milions d'euros amb Caixa d'Enginyers, 4 milions amb el BBVA i 4 més amb el Banc Sabadell. El govern local ha comptat amb el suport de Guanyem Girona, qui ha recordat que és "un pas més" de l'acord de la primavera passada. Salellas, però, ha retret que els nous pressupostos s'hagin pactat amb l'exregidor de Cs i això signifiqui "un pas enrere" en la línia marcada per Guanyem.