El Festival de Cinema de Girona projectarà 340 obres de 54 països

Els organitzadors escolliran un projecte de creadors emergents que presentaran a Netflix

Girona es vesteix de gala aquesta setmana per celebrar la 33a edició del Festival de Cinema de Girona, el segon festival més antic de Catalunya després del de Sitges. En aquesta ocasió, es projectaran 340 obres de 54 països diferents, segons ha detallat el director del festival, Lluís Valentí. A més, el certamen cinematogràfic reobrirà els cinemes Albèniz plaça entre el dimarts 9 de novembre i el dissabte 13.

Lluís Valentí ha detallat que per aquesta edició s'havien presentat 2.200 obres de 103 països, però han hagut de tancar la programació amb 340 obres. Pràcticament la meitat d'elles són curtmetratges (uns 150) que es veuran entre el divendres a la tarda i el dissabte al matí en el cap de setmana dedicat als curts. Aquest cap de setmana s'acabarà amb un taller titulat 'caçatalents i gestió de l'èxit', en què actors i caçatalents explicaran què tenen en compte a l'hora de seleccionar creadors audiovisuals i actors.

A més, en el festival també hi haurà estrelles cinematogràfiques arrelades a la demarcació de Girona com la blanenca Íngrid Rubio, el saltenc Jordi Vilches, Alicia Verdés, Àlex Casanovas o Enric Major.

Pel que fa a la resta de programació, hi hauran 9 llargmetratges, 24 documentals, 80 videocreacions i 61 videoclips. Entre algunes de les estrenes hi ha 'Ecos', de Tommy Llorens on se centra a la illa de la Palma o pel·lícules internacionals com ara 'Ojos de Arena', de l'argentina Alejandra Marino. També hi haurà l'estrena del documental israelià 'One-way Street' o el nord-americà 'Run Raven Run'.

Els països catalans també comptaran amb una representació important amb l'estrena de 'Molins de Vent' (País Valencià), 'Confinats' (Illes Balears) i 'Dansant sobre el volcà' (Catalunya del Nord).

Aposta pel talent

El director del festival, Lluís Valentí, ha recordat que el Festival de Cinema de Girona "posa el focus en el talent" i les noves creacions audiovisuals. Per aquest motiu ha destacat que el certamen està "molt ben reconegut" dins del mon professional cinematogràfic. De fet, és "l'únic festival de l'Estat" que té un conveni amb Netflix per presentar-hi projectes nous.

L'any passat, un jurat del festival va escollir quatre projectes audiovisuals i els seus creadors van reunir-se amb directius de Netflix per decidir si la plataforma audiovisual les incloïa en el seu catàleg. Aquest any, el festival escollirà un projecte de sèrie que al febrer es reunirà amb directius de la plataforma a Madrid i decidir si tiren endavant la sèrie o no.

Valentí ha recordat que aquesta plataforma audiovisual "té la porta tancada" a molts dels creadors emergents i es concentra amb aquelles productores amb qui ja té experiències prèvies o un recorregut molt consolidat.

Més presència del català

En el festival de cinema gironí es projectaran una trentena d'obres gravades en català. Malgrat tot, Lluís Valentí ha anunciat que l'any vinent vol donar prioritat a totes aquelles produccions que siguin en versió original catalana per tenir "un forat" dins de la programació del festival. El director del certamen creu que cal "fomentar" l'ús del català en l'àmbit cinematogràfic per garantir-ne la seva viabilitat. "Avui en dia és molt difícil fer pel·lícules en català", ha lamentat.

Projecte pedagògic en augment

El Festival de Cinema de Girona també comptarà amb una línia pedagògica en què hi participaran prop de 10.000 alumnes de les escoles gironines. Ells seran els encarregats d'escollir quines son les produccions infantils i juvenils premiades en l'edició d'enguany del certamen cinematogràfic.

L'any passat hi van participar de forma telemàtica prop de 5.000 estudiants i ara, aquest 2021, el volum de centres ha augmentat fins arribar als 9.949 alumnes inscrits en el festival, el doble del curs anterior.