Creix l'addicció a l'alcohol, als ansiolítics i a les apostes en línia entre els gironins

El perfil dels adults que tenen problemes amb la beguda és cada vegada més jove

"La pandèmia ha estat un moment emocional dur per a tota la societat i s'ha disparat el consum de substàncies a la població, tant les legals com les que no ho són". Així s'expressa la cap de servei d'addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) de la regió de Girona, Begoña Gonzalvo. La bona notícia, però, és que persones addictes triguen menys a demanara ajuda "perquè tenen consciència abans del problema". Això, a la pràctica, ha fet que el perfil de persones que atenen a l'IAS sigui "més jove".

"Abans passaven molts anys que una persona per vergonya o perquè no sabia que existien centres de tractament per a addiccions no hi anava. Ara, per sort, ho hem fet visible i es nota perquè ho tractem abans", assenyala la cap de servei.

Pel que fa a les substàncies, la majoritària continua sent l'alcohol a les comarques gironines. Gonzalbo explica que al tractar-se d'un producte legal fa que "sigui molt més accessible". En aquest sentit, des de l'IAS remarquen el fet que molta gent hagi perdut la feina o hagi anat a l'ERTO ha facilitat que incrementessin el consum.

En canvi, Gonzalbo remarca que a les comarques gironines han notat una caiguda de les persones que demanen ajuda perquè són addictes a l'heroïna, respecte a l'any passat. Pel que fa a la marihuana i la cocaïna el consum d'un any a l'altre és similar. Un dels motius pels quals no ha incrementat o s'ha arribat a reduir és perquè el propi confinament dificultava l'accés a algunes substàncies.

Ansiolítics i apostes en línia

Un altre dels efectes de la pandèmia ha estat l'increment de les addiccions als ansiolítics i aquest tipus de medicació. Gonzalbo explica que com a conseqüència del confinament s'ha notat un repunt de persones que "necessiten" incrementar la dosi que prenen d'aquests fàrmacs.

"Tenen més demanda del que era habitual i hi ha gent que en fan un ús indegut. Possiblement durant la pandèmia han necessitat més pastilles per dormir, perquè han estat neguitosos, tancats a casa o simplement perquè tenien por del que estava passant", remarca. De fet, la cap de servei de l'IAS explica que "s'ha generat molta angoixa" i això ha afectat directament a les persones que prenien ansiolítics.

Finalment, Gonzalbo adverteix que també ha crescut les persones que s'han enganxat a les apostes a través de la xarxa. En aquest sentit, la cap de servei d'addiccions de l'IAS explica que han vist que molta gent que ho feia de manera puntual, ha incrementat l'activitat arran de quedar-se tancat a casa en ERTO o al haver perdut la feina. "El problema és que quan es reprèn la vida normal, hi ha gent que ho té molt més difícil i s'ha habituat a quedar-se tancat a l'habitació jugant o apostant", assenyala.

En aquest sentit, Gonzalbo alerta que aquesta addicció és "molt llaminera" perquè amb pocs diners et permet guanyar-me molts.