La crisi fa caure a la meitat els projectes que arriben a Patrimoni de Girona

Cultura autoritza fer un mur de contenció soterrat a la part de muralla de la Plaça de l'església de Llagostera

L'última reunió dels membres de la Comissió de Patrimoni de Girona va tenir lloc el divendres passat, 11 de gener. A l'ordre del dia hi figuraven 21 expedients, entre els quals hi havia la reparació d'un pany de la muralla de Llagostera, diverses reformes i obres menors a cases de Bordils (Gironès), Pals (Baix Empordà) o Vilabertran (Alt Empordà) o uns treballs de millora a la seu del CaixaFòrum de Girona, a l'edifici de la Fontana d'Or.

Aquest nombre d'expedients és gairebé la meitat dels que analitzava Patrimoni abans de la crisi econòmica. I l'abast de les obres, també s'ha reduït. De fet, allò habitual era que a casa reunió s'analitzessin entre 35 ó 40 obres que impulsaven tant ajuntaments com particulars en béns protegits o edificis històrics.

Ara, però, la situació econòmica ha fet caure aquests projectes gairebé en un 50%. "La crisi determina que ara no es faci massa res i que moltes de les obres, a més, siguin de mínims", explica el director dels serveis territorials de Cultura de Girona, Antoni Baulida. Sobretot, com concreta, aquesta reducció es fa palesa en peticions d'obres i projectes de restauració d'edificis.

Mur soterrat a la muralla de Llagostera

Aquest gener, entre els expedients que han passat per la comissió, hi havia un projecte per reparar el pany de muralla de la plaça de l'església de Llagostera. Aquí, Cultura ha autoritzat a l'ajuntament que hi faci un mur de contenció soterrat.

"El que es farà serà una retirada de terres de cap a tres metres a tota la part de muralla, amb una profunditat d'entre un metre i mig o dos", ha precisat Baulida. I hi ha afegit: "I després, s'aixecarà un mur, separat un metre de la muralla, que aguantarà tot el terra de la mateixa plaça".

D'altra banda, la comissió també ha donat llum verd a les obres d'ampliació de l'hotel Palau Lo Mirador de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). Aquesta obra suposa modificar el Pla General del municipi. "Entre d'altres, s'havia demanat poder fer una mena d'habitacions al pati, i que la carpa que hi ha instal·lada al jardí els hi compti com a sòl", ha indicat Antoni Baulida.

Unes obres per millorar la mobilitat a l'edifici de la Fontana d'Or -seu del CaixaFòrum de Girona- o la instal·lació d'una segona caseta de vigilància a l'accés de la urbanització de S'Agaró (Baix Empordà), són altres dels projectes que la Comissió de Patrimoni ha avalat a la reunió del gener.