Ecovidrio guardona Torroella de Montgrí pel seu compromís amb el reciclatge

L'Agència de Residus de Catalunya reconeix l'esforç de l'hostaleria

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) han reconegut Torroella de Montgrí - l'Estartit i Castelldefels com guanyadores de la campanya Banderes Verdes.

El lliurament s'ha fet aquest divendres a Barcelona, finalitzant una campanya intensiva que ha tingut lloc durant els mesos d'estiu. El director de l'ARC, Isaac Peraire, ha reconegut l'esforç de l'hostaleria i ha recordat que el sector té un paper "clau" en la recollida selectiva. També ha subratllat la importància de la feina que fan els diferents consistoris a l'hora de sensibilitzar els seus ciutadans i visitants, sobretot, en temporada alta.

Els guardons s'han lliurat en un acte al Valkiria Hub Space de Barcelona, en el qual ha assistit José Manuel Núñez-Lagos, director general d'Ecovidrio, juntament amb els diversos representants institucionals dels consistoris guardonats, com és el cas de Blanes, Pineda de Mar, Mataró, Llançà, Castelldefels, Torroella de Montgrí-L'Estartit o Vandellòs.

La campanya Banderes Verdes ha comptat enguany amb la participació de gairebé 2.500 establiments hostalers locals. Tots ells han treballat per incrementar els volums de recollida selectiva d'envasos de vidre, en el marc d'una competició que puntua cada municipi a partir de l'increment de recollida selectiva durant els mesos de juliol i agost.

Així, la iniciativa ha aconseguit incrementar la recollida a les localitats participants un 15% de mitjana, fins a assolir un total de 4.558 tones de residus d'envasos de vidre. El reciclatge d’aquest material i el seu ús com a primera matèria per fabricar nous envasos ha evitat l'emissió de 2.644 tones de CO2. D'altra banda, s'ha aconseguit un estalvi energètic de 3.255 MWh i s'ha evitat l'extracció de 5.470 tones de matèries primeres.

Núñez-Lagos ha destacat durant la seva intervenció que Catalunya ha tornat a ser "un exemple de compromís" amb l'economia circular i la recollida d'envasos. "No només és un territori avantatjat en matèria de reciclatge, sinó que, en un estiu complex com aquest, ha destacat per la participació i la implicació dels ajuntaments de costa i hostalers per una recuperació sostenible", ha subratllat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la gerent de zona d'Ecovidrio a Catalunya, Silvia Mayo, que ha recordat que el paper dels municipis és cada vegada "més important" en la lluita del canvi climàtic. "Banderes Verdes neix per fomentar la recollida, però també és una oportunitat per reconèixer el compromís de l'hostaleria i els consistoris i ens locals", ha insistit.

Pel que fa a Peraire, ha subratllat que el departament d'Acció Climàtica de la Generalitat té uns reptes "immensos" d'ara en endavant, que s'han d'afrontar de la mà dels diferents municipis. "És tan important que ho facin els més petits, com els més grans i, en especial, les grans ciutats", ha assenyalat.