Aspronis impulsa una agència de viatges per rebre turistes amb discapacitat

Un particular ha donat a l'entitat el seu negoci perquè es jubila

Alfred Catalán va obrir l'agència de viatges Tot Travel fa vint anys. Ara, quan li ha arribat l'hora de jubilar-se, s'ha trobat sense relleu generacional que vulgui liderar el negoci i ha decidit donar-lo a l'entitat Aspronis. Catalán té un fill amb síndrome de Down que els ajuda a l'agència des dels seus inicis i, per això, reconeix que sempre ha estat sensibilitzat.

A partir d'ara, l'agència passa a dir-se Aspronis Viatges i manté els treballadors, entre els quals hi ha el fill de Catalán que continuarà fent tasques d'arxiu, recepció i encàrrecs. La voluntat d'Aspronis és poder diversificar les seves línies de negoci per tal de captar nous recursos que li permetin compensar la davallada d'aportacions públiques. "Aquest any hem tancant en positiu però justet i hem de reinventar-nos perquè no volem fer fora ningú", reconeix la presidenta de la fundació, Maria Dolors Oms. Aspronis dóna feina a 200 persones amb discapacitat intel·lectual i s'ha fixat com a objectiu no acomiadar-ne cap.

Especialitzats en turisme per a discapacitats

El director d'operacions d'Aspronis, Jordi Masbernat, ha destacat la importància de poder iniciar aquest nou negoci. Segons ha remarcat, és insòlit que a Catalunya una entitat de les característiques d'Aspronis es dediqui al sector de les agències de viatges. Per això, la voluntat de l'entitat és fer una aposta decidida per especialitzar-se en turisme per a persones amb discapacitat. D'aquesta manera, a banda de seguir amb l'activitat tradicional de l'agència -destinada a organitzar viatges d'empreses i particulars- s'hi sumarà la capacitat de rebre turistes estrangers amb discapacitat.

D'aquesta manera, argumenta Masbernat, podran gestionar tant el desplaçament com l'allotjament i les activitats d'aquest col·lectiu. La idea d'Aspronis és poder llogar apartaments per allotjar aquests turistes i, així, poder generar més llocs de treball perquè caldrà personal responsable del manteniment i neteja de les instal·lacions.

Tot Travel ha tancat el 2012 amb una facturació entorn als 500.000 euros. Masbernat ha avançat que, un cop endeguin el projecte especialitzat per a turistes amb discapacitat, calculen multiplicar per quatre la facturació en uns tres o quatre anys. "Avui posem la primera pedra del que pot ser un gran projecte per Aspronis i que pot contribuir a donar feina a molta més gent", ha explicat Masbernat.

L'agència Aspronis Viatges ja funciona amb normalitat -està ubicada al carrer Verge Maria, al centre de Blanes- i s'inaugura oficialment divendres a la tarda. Masbernat confia que la gent cada cop té "més consciència social" i, per això, aniran a demanar pressupostos a Aspronis Viatges abans que a d'altres agències pel component social que té.

La presentació del projecte s'ha fet aquest matí a l'Ajuntament de Blanes on l'alcalde, Josep Marigó, i l'equip d'Aspronis han volgut agrair públicament a Alfred Catalán la donació d'un negoci que, en paraules de Masbernat, "en temps de crisi funciona i té resultats positius". Per la seva banda, Catalán ha fet una crida a la resta d'empresaris que es troben que, per la raó que sigui, han de tancar el negoci que pensin que poden cedir-lo a entitats del tercer sector.