La GIOrquestra celebra el primer aniversari amb Mozart i Haydn

Aquest 2013 estrenarà una producció pròpia per commemorar els 30 anys de carrera de Nina

La GIO va estrenar-se el 5 de febrer a l'Auditori de Girona amb un concert amb 42 músics dalt l'escenari, apadrinada pels solistes Albert Guinovart, Nina, Gemma Coma-Alabert i Jordi Molina i amb les entrades exhaurides. Ara, un any més tard, el projecte impulsat pels germans Marcel i Jaume Sabaté avança a pas ferm dins el panorama musical gironí. L'any passat van fer quatre actuacions -dues a Girona i dues a Olot- totes amb molt bona rebuda de públic.

Per celebrar el primer aniversari de la creació de l'orquestra s'ha programat un concert amb obres de Mozart i Haydn per al proper 3 de febrer a les set de la tarda a l'Auditori de Girona. La voluntat de la GIO és aconseguir que produccions com aquestes -que comptarà amb més de 40 músics i les solistes Alba Ventura (piano) i Mireia Farrés (trompeta)- es puguin programar en d'altres espais de les comarques gironines.

A banda d'aquest concert, l'orquestra ha arribat a un conveni amb l'Ajuntament de Girona que els cedeix l'Auditori per a fer tres concerts durant l'any. A banda del concert d'aniversari, la GIO treballa amb una producció pròpia que s'estrenarà coincidint el 'Girona, temps de flors' i que servirà per commemorar els 30 anys de carrera musical de Nina. A l'octubre, també es prepara un altre concert simfònic amb la participació com a solista del pianista català -d'origen alemany- Michael Andreas Haeringer que, només amb onze anys, s'ha convertit en un nen prodigi.

El concert del primer aniversari s'ha presentat aquest matí al restaurant El Celler de Can Roca, emblema de l'alta cuina i la cultura. Allà, el sommelier, Josep Roca, ha explicat que donen suport al projecte per considerar que la cuina s'ha d'obrir transversalment a d'altres vessants culturals i creatives. Roca ha fet una crida a l'empresariat perquè aposti per la GIO. "Tots ens hem d'implicar en projectes que generin optimista, és bo per a les nostres empreses, per als proveïdors, per als treballadors i per al territori", ha dit.

D'altra banda, també han assistit a la presentació del concert l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha destacat que el projecte de la GIO contribueix a fer créixer el consum cultural dels gironins i donar un impuls a la marca Girona. Per part de la Diputació, el vicepresident Xavier Soy ha destacat que l'orquestra ajuda a donar una sortida professional als músics que es formen, per exemple, al Conservatori de Girona. També hi ha assistit el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, que ha remarcat que cal fer una aposta per acostar la música simfònica a la gent i aconseguir que tingui tant seguiment com a molts indrets d'Europa.

GIO Solistes, nou projecte

En el marc de la presentació d'aquest concert d'aniversari, també s'ha donat a conèixer un nou projecte vinculat a la GIO. Es tracta de GIO Solistes, un quartet de corda que actuarà a petició del Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona en accions promocionals tant dins com fora de l'Estat.

La GIO Solistes la formen Frederic Descargues (violí), Eszter Schütz (violí), Joan Fèlix (viola) i François Ragot (violoncel).

La GIO és un projecte que neix des de la iniciativa privada però que té el suport de les institucions públiques. Del seu pressupost anual, un terç l'aporten les institucions, un terç els patrocinadors privats i l'altre terç s'aconsegueix amb el taquillatge.