Onze detinguts i dos imputats en una operació contra el tràfic de substàncies dopants

L'operatiu ha tingut lloc a Catalunya i s'han practicat detencions a Figueres i Olot

Els detinguts són Marc V.P de 25 anys, nacionalitat espanyola i veí del Vendrell; Jordi S.M de 34 anys, nacionalitat espanyola i veí de Badia del Vallès; Carlos V.A. de 28 anys, nacionalitat espanyola i veí de Sant Boi de Llobregat; Eneko N.H. de 26 anys, nacionalitat espanyola i veí de Cervelló; Albert A.M. de 25 anys, nacionalitat espanyola i veí de Castellbell i El Vilar; Arestides F.D. de 32 anys, nacionalitat brasilenya i veí de Barcelona; Franc F.C. de 34 anys, nacionalitat espanyola i veí de Barcelona; Ferran D.P. de 25 anys, nacionalitat espanyola i veí de Olot; Francisco R.A. de 41 anys, nacionalitat espanyola i veí de Olot; Alfredo Fernando R.L. de 47 anys, nacionalitat espanyola i veí de Dosrius, i Jordi G.P. de 37 anys, nacionalitat espanyola i veí de Figueres.

Els arrestats estan acusats del delicte contra la salut pública, concretament per tràfic de substàncies dopant. Així mateix, es va prendre declaració com a imputades pel mateix tipus delictiu a dues persones.

Des de l'any 2009, tant els Mossos d'Esquadra com la Guàrdia Civil, tenen constància de l'actuació de xarxes internacionals, dedicades al tràfic de substàncies dopants, que desvien cap el mercat negre medicaments en diversos països com Espanya, Portugal, Itàlia, Grècia, Bulgària i Turquia per després distribuir-los a traficants locals normalment vinculats al món dels gimnasos. El sistema de paqueteria és el més utilitzat per introduir les substàncies ja que permet el transport d'una gran quantitat de dosis així com la possibilitat de donar una identitat falsa tant de la persona que envia el paquet com de la persona que el rep.

El sergent dels Mossos d'Esquadra Xavier Tarrés explica que al mes de setembre passat i després de constatar les coincidències i vinculacions entre diferents persones investigades pels Mossos d'Esquadra i persones investigades per la Guàrdia Civil, es va incorporar la Unitat Central de Consum de la policia catalana a l'equip d'investigació. Tarrés ha revelat que el tràfic de substàncies dopants en l'àmbit dels gimnasos es caracteritza pel fet que es mou una gran quantitat de medicaments diferents i, per aquest motiu, segons apunta, es produeixen moltes interrelacions entre els diversos traficants.

Les investigacions a Catalunya van culminar amb la detenció el dia 11 del mateix mes amb un total de quinze escorcolls en domicilis de Barcelona, el Vendrell, Badia del Vallès, Cervelló, Sant Boi de Llobregat, Castellvell i el Vilar, Premià de Mar, Seva, Figueres i Olot. En total, es van detenir onze persones se'n van imputar dues més i es van intervenir més de 20.000 dosis de substàncies dopants, 8.300 euros, nombrosa documentació i suports informàtics així com petites quantitats de substàncies estupefaents.

Entre els detinguts cal remarcar que Marc V.P. un informàtic veí del Vendrell hauria adquirit, des del gener de 2011, més de 300 quilos de substàncies dopants que distribuïa a gimnasos de la zona i, mitjançant enviaments de paqueteria, a clients d'arreu de l'estat espanyol.

Després de declarar davant diferents Jutjats d'Instrucció, el jutge va decretar la llibertat amb càrrecs de tots els onze detinguts.