Gruixos de fins a mig metre al Pirineu per la nevada que continuarà tot el dia

Protecció Civil manté activada les alertes per neu, risc d'allaus i forts vents

La nevada s'ha reactivat aquest matí a la vessant nord i sud del Pirineu, sobretot a la Val d'Aran i s'està estenent a altres punts del Pirineu. A la vessant nord és on s'acumulen els gruixos més importants, amb fins a mig metre a cotes de 800 metres. A Das i Puigcerdà (cerdanya) està nevant amb intensitat feble i comença a nevar al Berguedà i a altres punts dels Pirineu i Prepirineu. Alguns gruixos acumulats són 8,5 centímetres al Pont de Suert, 6 a la Seu d'Urgell o 3 al Baix Pallars. Pel que fa a les comarques gironines el Ripollès és també una de les zones afectades i s'ha prohibit la circulació de camions a la N-260 a l'alçada de Planoles.

La previsió és que les nevades es mantinguin durant tot el dia, tot i que podria afluixar una mica a partir de la tarda. Malgrat això, el Servei Meteorològic de Catalunya demana prudència a tot el país perquè la neu pot arribar també al prelitoral i afectar territoris com l'Anoia o la Segarra a cotes d'entre 1.000 i 1.200 metres.

D'altra banda, Protecció Civil manté la prealerta del Pla Especial d'Emergències per Allaus a Catalunya Allaucat pel risc d'allaus que afecta les comarques del Pirineu Occidental (Val d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà).

Carreteres tallades i cadenes

La neu ha obligat a tallar algunes vies o afer necessari l'ús de cadenes per poder circular-hi. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que està tallada la C-28 a Alt Àneu, entre el kilòmetre 37 i el 49,9 per risc d'allaus. A més, és obligatori l'ús de cadenes a la C-13 entre Llavorsí i Esterri d'Àneu, a la C-147 entre Esterri d'Àneu i Alós d'Isil, a la C-28 entre la Peülla i Esterri d'Àneu i a Vielha e Mijaran, a la C-28z, a la C-142b per accedir al Pla de Beret, a la L-500 i L-501 a la Vall de Boí, la L-504 i L-510 a Llavorsí i a la N-141 a Bossòst.

Per últim, s'ha restringit el pas de vehicles de tercera categoria per la N-230 a Vielha e Mijaran i per la N-260 entre Planoles i Puigcerdà i entre Adrall i Sort.

La neu també està afectant el transport escolar. El Consell Comcarcal del Pallars Sobirà ha informat que hi ha 21 línies de transport escolar afectades per la neu als municipis de Alins, Esterri d'Àneu, Ribera de Cardós i Llavorsí. A més, hi ha una cinquantena d'alumnes afectats per la suspensió d'algunes línies a la Val d'Aran. D'altra banda, el Consell Comarcal del Ripollès està valorant si suspèn el transport escolar en algunes escoles i de moment s'ha tancat per precaució l'escola de Planoles.

Forts vents al nord, la serralada de Tarragona i Ponent

La situació meteorològica també ha obligat a activar en fase de prealerta el Pla de Protecció Civil per risc de fortes ratxes de vent Procicat. El fort vent afecta el nord del país, la serralada de Tarragona i també algun punt de Ponent. A les zones afectades per la neu i el vent s'espera que es produeixi el fenomen del torb. A més, la previsió indica que el fort vent s'estengui a tot el país durant aquest dimecres.

Tot i el fort vent, durant la nit no s'han superat els llindars però s'han arribat a ràfegues d'entre 60 i 70 kilòmetres per hora al sud del Delta de l'Ebre, a cotes elevades de muntanya. Des del matí, el vent bufa de component oest i nordoest al litoral i prelitoral sud, afectant especialment les comarques de l'Alt Penedès, Baix Camp i Priorat (Tarragona) i el Baix Ebre (Terres de l'Ebre). En alguns punts del Baix Camp i del Priorat les ràfegues han augmentat fins els 100 kilòmetres per hora i també s'han registrat ratxes de 80 km/h a Font Rubí (Alt Penedès) i de 75 km/h al Perelló (Baix Ebre).

Davant d'aquesta situació Protecció Civil ha recomanat evitar els desplaçaments per carretera a les zones afectades i, en cas que sigui imprescindible, que es redueixi la velocitat, respectar la distància de separació amb la resta de vehicles, fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos i subjectar el volant de manera segura i forta.

El sotsdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha demanat als ciutadans que extremin les precaucions i ha recordat que "la millor forma d'ajudar és no posar-se en risc". En declaracions ha demanat a la població que estigui atenta a la informació i als avisos que emeti el Departament d'Interior per garantir la seguretat de tothom.