Els mossos desallotgen els anti-MAT que vivien penjats als arbres d'un bosc de Sant Hilari Sacalm

La intenció dels ocupants era frenar la construcció de la línia de Molt Alta Tensió

  • Els ocupants han estat desallotjats aquest matí pels Mossos d'Esquadra © AG
    Els ocupants han estat desallotjats aquest matí pels Mossos d'Esquadra © AG
  • El desallotjament dels joves activistes que protestaven contra la MAT a Sant Hilari de Sacalm © ACN
    El desallotjament dels joves activistes que protestaven contra la MAT a Sant Hilari de Sacalm © ACN
Pels voltants de dos quarts de set de la matinada s'ha presentat avui una dotació dels Mossos d'Esquadra al bosc de Sant Hilari de Sacalm per tal de desallotjar al grup de joves que havia ocupat un bosc dins el terme municipal de Sant Hilari de Sacalm per protestar i intentar aturar el projecte de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Els mateixos desallotjats han informat d'aquest fet a través del seu bloc i també demanen que la gent s'apropi per donar suport als ocupants, ja que 'el desallotjament es preveu llarg'. En el bloc també asseguren que, de moment, hi han tres persones detingudes.

Actualització(13:19h):

El desallotjament del joves, entre una dotzena i una vintena vinguts d'arreu de Catalunya però també d'altres punts de l'Estat i Europa, no està essent fàcil. Els joves estaven preparats pel moment en què la policia els volgués fer fora i havien excavat túnels subterranis i aixecat trinxeres per poder mostrar una resistència passiva durant el màxim de temps possible. 'El desallotjament serà molt llarg i complicat, més que qüestió d'hores serà d'algun dia perquè el campament està preparat per viure als arbres i des d'allà platejar resistència', ha explicat el portaveu de la plataforma No a la MAT, Pasqual Aguilar.

Els Mossos d'Esquadra han encerclat la zona i barren el pas tant als periodistes com als simpatitzants dels joves a cinc quilòmetres d'on s'està produint el desallotjament 'per raons de seguretat'. Fonts properes als joves anti-MAT han explicat a l'ACN que els Mossos d'Esquadra han aconseguit endur-se dins un vehicle tres dels joves que estaven al campament.

Des del passat mes d'octubre, aquests joves van aixecar un campament estable en aquest bosc que, segons ha explicat Aguilar, ja és propietat de Red Eléctrica ja que ha estat expropiat del seu anterior propietari. El portaveu de la plataforma anti-línia ha explicat que aquest tipus d'accions són noves a la península Ibèrica però estan arrelades a punts d'Europa com Gran Bretanya. 'Es tracta de crear campaments estables davant d'infraestructures que es volen fer, per mostrar oposició', ha indicat.

El nucli estable del campament està format per entre 12 i 20 joves que han tingut adhesions temporals de joves dels entorn durant aquests mesos. 'Han viscut tota la tardor i hivern en condicions meteorològiques molt dures, però són joves i amb experiència a la vida al bosc', ha relatat Aguilar.

Segons ha explicat el portaveu de la plataforma, les torres de la MAT en aquesta zona ja estan aixecades i el cablejat 's'està apropant'. Per això, entenen que el desallotjament ha començat aquest dimecres per tal d'alliberar els terrenys i que Red Eléctrica pugui continuar amb els treballs. 'Sabem que les empreses subcontractades estan treballant fins i tot els festius i que els manen la pressa perquè acabin les obres', ha explicat.

El desallotjament ha començat a primera hora d'aquest matí i es preveu que s'allargui durant les pròximes hores de la tarda.