Adif licita per 39 MEUR el manteniment del TAV entre Lleida i Figueres

L'objectiu de les actuacions és garantir l'operativitat ferroviària

El Consell d'Administració d'Adif ha aprovat la licitació del contracte de serveis de manteniment de les instal·lacions de control de trànsit i sistemes complementaris del tram Lleida-Barcelona-Figueres del Tren d'Alta Velocitat (TAV) Madrid-Barcelona-Figueres.

El contracte, que té un termini d'execució de 48 mesos, té un import de licitació de 38.837.805,79 euros (IVA inclòs). L'objectiu de les actuacions és garantir en tot moment l'operativitat ferroviària, l'òptim estat de les instal·lacions i la disponibilitat, l'eficàcia i la funcionalitat, garantir el confort dels viatgers i reduir al màxim la probabilitat d'incidències.

Entre aquestes instal·lacions figuren enclavaments electrònics, circuits de via i comptadors d'eixos, comandament, control i supervisió de desviaments i sensors de roda, accionaments, senyalització lateral, ERTMS (Sistema Europeu de Gestió del Trànsit Ferroviari) nivells 1 i 2, ASFA (Anunci de Senyals i Frenat Automàtic), sistemes d'energia, detectors de caiguda d'objectes i caixes calentes, detectors de vent lateral, cables d'alimentació i senyalització, caixes de connexió i edificis i sales tècniques.

El contracte inclou actuacions de manteniment preventiu per garantir els paràmetres òptims de funcionalitat, disponibilitat, fiabilitat i eficàcia dels sistemes, així com el manteniment correctiu, a realitzar després d'una incidència que pugui afectar aquestes instal·lacions.

Els centres de manteniment des d'on es desenvoluparan les activitats de manteniment estan situats a L'Espluga de Francolí (Tarragona), Vilafranca del Penedès, Prat de Llobregat-Can Tunis, Montmeló (Barcelona) i Vilobí d'Onyar (Gironès).

Aquestes actuacions contribueixen a la consecució de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9 (Indústria, Innovació i Infraestructura), que té entre els objectius el desenvolupament d'infraestructures fiables, sostenibles, resilients i de qualitat.