El pregó, Oques Grasses, cercaviles,... així ha estat el primer dia de Fires de Girona

La ciutat ha recuperat la seva festa major gairebé al 100%

Girona torna a viure les Fires de Sant Narcís després de l'aturada per la pandèmia i recupera les barraques a La Copa. Sense perímetres ni restriccions d'aforament, però sí amb mascareta quan no es puguin mantenir la distància tot i que, a la pràctica, se n'han vist ben poques.

La plaça del Vi s'ha omplert de gent per escoltar el pregó que ha donat el tret de sortida a onze dies de festa, hi torna a haver atraccions a la Devesa i Oques Grasses ha estat el plat fort de la primera nit de concerts. Les entitats tenen barra única i hi ha vigilància privada. Feia dos anys que la música no sonava a La Copa. Al 2020, per la covid-19; i al 2019, perquè els aldarulls postsentència van dur l'Ajuntament a suspendre els concerts.

Al matí, l'ambient de Fires ja s'ha començat a respirar amb la tornada del certamen. Però ha estat a partir de la tarda, i sobretot el vespre, quan la festa ha omplert els carrers. Girona deixa enrere dos anys atípics i recupera la seva festa major gairebé al 100%. L'any passat, les noves restriccions per la pandèmia van tocar de ple un programa ja de per si molt reduït. Les Fires es van suspendre per primer cop en un segle i, de fet, els actes previstos –cap d'ells al carrer- tan sols es van poder fer durant un dia i mig.

Aquest 2021, la situació és diferent. La mascareta encara hi serà, però la ciutat ha començat a viure les Fires en una quasi normalitat. El primer acte multitudinari ha estat el pregó a la plaça del Vi. Aquí, abans de les vuit del vespre, hi han confluït les quatre cercaviles de gegants i capgrossos que s'han repartit arreu de la ciutat.

El pregó d'aquest any ha anat a càrrec del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG). Des del balcó del consistori, el seu president, Francesc Cayuela, ha recordat la vinculació del club amb la ciutat –aquest any compleix el seu 102è aniversari- i ha subratllat que aquest és"un pregó de retrobament". "Necessitàvem festa, compartir coses plegats, i quin millor moment i oportunitat que les nostres Fires", ha dit.

Cayuela ha demanat "rauxa" als gironins per gaudir "com pertoca" unes Fires "especials". Però també ha fet una crida al "seny" , perquè "el perill del virus encara hi és". "Combinem doncs precaució i alegria, i fem brillar la nostra ciutat al costat de la nostra gent", ha afirmat el president del GEiEG. A l'acte, també hi han participat esportistes del GEiEG, que hi han dut una flama olímpica.

La nit, a la Devesa

A la nit, l'epicentre de la festa ha estat la Devesa. Els llums de les atraccions s'han encès de nou i els concerts han tornat a l'esplanada de La Copa a partir de dos quarts d'onze. Feia dos anys que la música no hi sonava, perquè al 2019 les protestes postsentència van portar l'Ajuntament a suspendre barraques, i el 2020 la covid-19 va fer impossible celebrar-les.

Aquesta primera nit, ha estat el torn d'Oques Grasses –un dels plats forts de la programació- i Biflats. En els propers dies, per barraques hi passaran grups com Roba Estesa, Buhos, El Pony Pisador, Zoo, Ebri Knight, Fetus, Extraño Weys o Marcel i Júlia.

La gent –sobretot, joves- ha tornat a omplir massivament l'esplanada, on aquest cop, per primera vegada, les entitats hi tenen un barra conjunta i se'n repartiran els guanys. Per controlar que quan no es consumeixi es porti la mascareta posada, l'Ajuntament ha reforçat l'equip de vigilants privats al recinte. A la pràctica, però, se n'han vist poques i la majoria o no la duien o la portaven penjada.

En paral·lel, Policia Local i Mossos d'Esquadra també faran dispositius especials de seguretat amb motiu de les Fires.

Fins al 7 de novembre

El programa d'aquestes Fires, que duraran gairebé dues setmanes, s'estén a quinze barris i recupera pràcticament tots els actes. Entre d'altres, la trobada de gegants i bestiari, la Festa Major dels Quatre Rius, la diada castellera, el castell pirotècnic o els espectacles de foc. Sí que aquests últims, però, s'han hagut d'adaptar (perquè el correfoc i la Drakofarra seran estàtics i es concentraran a la plaça de Sant Domènec).

A més de La Copa, l'altre escenari dels concerts serà el Parc Migdia. Aquí s'hi concentraran els que en Fires anteriors es feien a la plaça de Sant Fèlix i a 'envelat de Miquel de Palol. Hi passaran, entre d'altres, Gemma Humet, Vega, Calavera, Joan Colomo, l'Orquestra Fireluche; Pau Riba, The Sey Sisters, Cesk Freixas, la Girona Jazz Project, o les orquestres Selvatana, Maravella i La Principal de la Bisbal.