La Casa de Cultura de Girona reflexiona sobre la mort

Exposa un centenar d'objectes funeraris del passat i del present

La mostra pretén acostar el públic al concepte de la mort i fer-lo reflexionar a través dels costums funeraris de les antigues civilitzacions que han habitat a la Mediterrània. Segons el comissari, el visitant descobrirà que al llarg de la història algunes cultures han après a "conviure amb la mort" com a un fet natural de la mateixa vida, com és el cas de la cultura egípcia. Precisament, la mostra inclou una màscara funerària de l'antic Egipte que va pertànyer a una dona. Un altra de les peces rellevants de la col·lecció -totes són originals- és una copa argàrica així com una petita col·lecció d'urnes funeràries de l'època ibèrica, cèltica i romana. També s'hi poden veure eines i ceràmiques prehistòriques, àmfores fenícies, ornaments grecs i joies romanes.

El Grup Mémora va adquirir la col·lecció ara fa uns dos anys a la Fundació Privada Catalana per a l'Arqueologia Ibèrica, amb la idea de reunir l'aixovar funerari de les diferents cultures. Des de llavors forma part de la Col·lecció d'Art i Cultura Funerària Mèmora i va agafar forma amb l'exposició que a partir de demà es pot veure a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Des del novembre del 2011, ha itinerat en altres ciutats com ara Barcelona, València, Madrid i Sevilla, entre d'altres, i la previsió és que properament viatgi a Manresa, Tarragona i després se'n vagi a Portugal.

Juntament amb la mostra, també s'organitzen un seguit d'activitats complementàries, com ara tallers pedagògics adreçats a centres de primària i secundària, visites guiades i un cicle de conferències amb experts com ara els arqueòlegs Aurora Martín, Josep Maria Nolla i Bibiana Agustí, entre d'altres. 'L'altra cara de la vida, cultura funerària ahir i avui' es podrà veure a la Casa de Cultura de Girona fins al 6 de març.