Presó provisional pel piròman detingut acusat de l'incendi al massís del Montgrí

La causa segueix oberta per un delicte continuat d'incendi

El jutjat d'instrucció 2 de la Bisbal d'Empordà, en funcions de guàrdia, ha acordat aquesta tarda la presó provisional comunicada i sense fiança per al detingut com a presumpte autor de dotze delictes d’incendi forestal.

Aquest estiu, entre els mesos de juliol i agost, es van produir diversos incendis al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, un parc natural ubicat entre el Baix i l’Alt Empordà, situat a la Costa Brava i que compren més de 8.000 hectàrees, de les quals 2.000 són marítimes.

Els incendis succeïts a la tarda, alguns amb diversos punts d’origen propers entre ells i iniciats de forma simultània en llocs de difícil accés per les dotacions policials i els efectius d’extinció d’incendis, van requerir haver de destinar els recursos i el treball intens dels serveis d’emergències terrestres i aeris dels Bombers, dels Agents Forestals, de la Policia Local de Torroella de Montgrí i dels agents dels mossos d’esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà, de l’Àrea Regional de Recursos Operatius i de la Unitat Regional de Medi Ambient de Girona.

Els incendis, a més, van succeir amb el Pla d’Emergències INFOCAT activat per extrema sequera durant aquest estiu.

Els mossos d’aquesta comissaria van obrir una investigació per determinar l’autoria de tots els incendis provocats, dels quals es destaquen, per major gravetat, els succeïts els dies 22 de juliol, 12 i 13 d’agost. Tanmateix però, es van haver d’apagar altres petits focus d’incendis durant el mes de juliol, agost i octubre.

Concretament, a primera hora de la tarda del 22 de juliol es va produir un gran incendi forestal molt proper a la zona de Les Dunes que va requerir tres dies per apagar-lo i dotze dies més per donar-lo per extingit. En aquest incendi es van cremar més de 92 hectàrees de massa forestal del paratge natural del Massís del Montgrí, i tot i que no es van haver de lamentar danys estructurals i personals va requerir el desallotjament de 150 persones d’una casa de colònies de la població.  

Els dies 12 i 13 d’agost es van produir dos incendis simultanis a la zona de Torregran i Torrevella de Torroella de Montgrí on es van cremar un total de 320 metres quadrats de bosc.

Gràcies a la col·laboració ciutadana el 13 d’octubre es va poder actuar amb rapidesa per part de tots els serveis d’emergències per extingir dos focus d’incendis més intencionats succeïts en dos corriols de la zona de les Dunes. Fa escassos sis dies també es va produir un petit incendi a la mateixa zona amb una afectació de 10 metres quadrats afectats d’una zona arbrada de pins

La investigació ha culminat aquest dilluns, 25 d’octubre, amb la detenció del presumpte autor d’aquests dotze incendis forestals i que ha conclòs que el piròman els preparava apilant branques, fulles i pinyes del sotabosc i que incendiava amb un encenedor. Un cop encesos els focs marxava de la zona caminant.