Mas assenyala que Catalunya és el territori amb 'menys dotació d'infraestructura pública'

El president afirma davant de Rajoy que l'alta velocitat és "un acte de justícia"

El president de la Generalitat ha aprofitat per "per pedagogia" i, sense voler de deixar de convertir el viatge inaugural del TAV Barcelona-Girona-Figueres en una celebració, Mas ha reivindicat que Catalunya tot i ser el territori que més contribueix en PIB a l'estat és, en canvi, qui "menys dotació d'infraestructures públiques" rep.

"Ho compensa per la privada, és cert", ha sentenciat el president. Mas ha recorda que Catalunya és "de tots els territori de l'estat espanyol i després de més de trenta anys de democràcia", qui "menys dotació d'infraestructura pública" té. I "és qui més contribueix al PIB", ha recalcat.

El cap de l'executiu català afirma que l'alta velocitat "és un acte de justícia" amb Catalunya, amb la zona del corredor del Mediterrani i sobretot amb l'"abanderament" que des de Catalunya es vol fer "cap a la integració europea". Una infraestructura així "és estratègica, fonamentals i importantíssima " i per això renega que alguns l'hagin considerat "un tracte favorable" quan Catalunya encapçala la recuperació econòmica de l'estat.

A més,i en aquesta línia, el president ha reivindicat de nou el Corredor del Mediterrani. "Això és fonamental" i queda "pendent". Per això ha reclamat establir prioritats i més quan els recursos són "tant escassos". En aquests casos, ha dit, s'han d'invertir on puguin tenir "recuperació i rendiment econòmic social".

Mas ha aprofitat també per assegurar que l'alta velocitat respon a una aspiració catalana històrica que constata la "vocació" europea i la necessitat d'apostar pel "lideratge que ha exercit al sud d'Europa des del punt de vist d'integració europea". En aquest sentit, Mas ha afirmat que "la dimensió, la unitat de mercat" de Catalunya ha de ser amb la vista posada a Europa i no buscar-la a "als mercats tradicionals".

"No sé si l'han portat els reis o no" l'alta velocitat, ha bromejat el president català. Mas ha reivindicat el caràcter ferroviari de Catalunya des del segle XIX i que després d'enllaçar les primeres línies cap a Mataró, Granollers o Tarragona han calgut 135 anys per tenir una via que finalment com la que es va obrir cap a Portbou connecti definitivament amb Europa.

El príncep Felip considera el TAV un "símbol de progrés"

El príncep d'Astúries i Girona, Felip de Borbó, ha destapat la placa commemorativa a Figueres i també ha tancat l'acte protocol·lari a Girona. "La infraestructura és un fons d'inversió productiu, que contribueix a estimular creixement de l'economia i el desenvolupament social.

És per això que el príncep ho considera un "símbol de progrés, eficàcia i superació, d'orgull col·lectiu davant del món". Creu que els propers turistes "admiraran la qualitat" de la infraestructura.