El director de l'aeroport de Girona no creu que el TAV sigui una trava pel vol a Madrid

Lluís Sala assegura que l'alta velocitat "ampliarà" la zona d'influència de l'aeroport i generarà "noves oportunitats"

A partir de dimecres Girona serà una ciutat connectada per l'alta velocitat. De moment, hi haurà enllaços diaris que sortiran des de Figueres i aniran fins a Barcelona i alguns també fins a Madrid. A més, a l'abril es podrà viatjar en TAV fins a París sense haver de canviar de tren.

Aquest nou enllaç ferroviari és una bona notícia per a l'aeroport de Girona, segons ha afirmat el seu director Lluís Sala, que no creu que el TAV sigui una competència que resti passatgers als vols. "Com més ben connectat estigui l'aeroport, millor", ha afirmat Sala que assegura que el TAV se sumarà a altres artèries de comunicació viàries importants que enllacen amb l'aeroport, com l'autopista, l'eix o l'N-II.

Lluís Sala no creu que l'alta velocitat sigui un escull més perquè l'aeroport recuperi el vol Girona-Madrid, un dels trajectes més reclamats pel territori i que no es fa des de finals d'octubre quan Ryanair el va cancel·lar argumentat que l'augment de taxes a l'aeroport de Barajas el feien inviable. "Ens agradaria tenir aquest vol donada la demanda històrica per part dels gironins", ha afirmat Sala que afegeix que l'objectiu és recuperar l'enllaç.

Segons el director de l'aeroport, un dels principals motius que fan pensar que el TAV no serà un fre per aconseguir de nou el vol és la durada del recorregut entre Girona i Madrid. "Quatre hores de durada del trajecte és massa temps per a una persona que necessita anar i tornar el mateix dia, per això el transport òptim continua essent l'avió", ha argumentat Sala.

"Jo penso que l'avió continua essent absolutament competitiu", ha exposat Sala que considera que el TAV és molt efectiu en trajectes de dues hores o de dues hores i mitja però quan passa d'aquest temps els usuaris ja solen recórrer a l'avió.

Malgrat aquesta voluntat de recuperar la connexió Girona-Madrid, Sala ha assegurat que "a dia d'avui" cap aerolínia interessada en operar aquest trajecte s'ha posat en contacte amb l'aeroport. Tot i això, Sala assegura que "qualsevol iniciativa" que atregui una alternativa serà benvinguda. El director de l'aeroport es refereix a l'anunci que va fer a mitjans novembre el president de la Cambra de Comerç assegurant que l'AGI estava a prop de trobar una alternativa a Ryanair per recuperar el vol. "Rebrem qualsevol companyia amb els braços oberts", ha afirmat Sala.

El director ha recordat que el Govern té intenció de fer un baixador del TAV a l'aeroport i que això faria que Barcelona estigués a només mitja hora de l'aeroport de Vilobí d'Onyar. "S'obren un ventall d'oportunitats que haurem d'aprofitar", ha afirmat Sala que suposa que el Govern primer avaluarà el funcionament del TAV per analitzar les possibilitats d'aquest enllaç amb l'aeroport.

De fet, el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va fer seu aquest projecte de la Generalitat i durant la campanya electoral va refermar que la intenció del Govern és començar les obres el 2014. El baixador estaria pagat exclusivament per la Generalitat i tindria un cost d'uns 9 MEUR (milions d'euros).

En contacte amb "dues o tres" companyies

El director de l'aeroport creu que és "boníssim" continuar comptant amb la presència de Ryanair perquè el del transport aeri és un sector molt tocat per la crisi però sosté que és "imprescindible" diversificar i atraure noves companyies. En aquest sentit, ha detallat que estan en contacte amb "un parell o tres" companyies que podrien estar interessades en volar des de Girona. "Serien vols estacionals, de temporada, però benvinguts siguin", ha explicat.

Lluís Sala no ha volgut entrar en detalls de quines companyies serien però ha recordat que per a Girona un dels mercats d'origen de futur és Europa de l'Est. "Hem de ser reservats perquè la situació és complicada a tot arreu i tot depèn de com evolucionin els mercats d'origen", ha conclòs Sala.