Salut preveu tancar el 2012 amb un 2% menys de pacients esperant per ser operats

El PSC denuncia que al juny hi havia un 74% més de malalts esperant quiròfan que al desembre de 2010

Aquesta tendència decreixent confirmaria, segons el Departament de Salut, el compromís que el conseller del ram, Boi Ruiz, va adquirir amb la ciutadania per tal de reduir les llistes d'espera quirúrgiques. El nombre de pacients pendents d'operar-se a la regió sanitària de Girona va augmentat un 67% durant el 2011. Si a finals del 2010 hi havia 4.251 persones esperant una operació, un any després aquesta xifra havia crescut fins als 7.091. Ara, segons les previsions del departament, aquest 2012 es tancarà amb menys de 7.000 gironins pendents de ser operats, ja que calculen reduir les llistes en un 2%.

La previsió de tancar l'any amb una estabilització de les llistes s'ha donat a conèixer aquest divendres, coincidint amb la denúncia del PSC que assegura que, amb les dades de l'ICS a la mà, al juny ja hi havia un 74% més de gironins esperant quiròfan que un any i mig enrere (desembre 2010).

Segons ha posat sobre la taula el PSC, aquest increment del 74% fins al juny (aquestes són les darreres xifres oficials publicades) estaria 33 punts per sobre que la mitjana catalana, situada en el 41% d'increment.

A tall d'exemple, els socialistes denuncien que el nombre de pacients pendents d'operar-se d'una pròtesi de maluc va augmentar un 136%, mentre que en el cas de la pròtesi de genoll, la llista va créixer un 110%. Així mateix, també destaquen que l'augment de pacients en espera és "especialment elevat" als hospitals de Blanes, Santa Caterina de Salt o el de Campdevànol.

Aquest augment ve donat, segons el PSC, pel descens de l'activitat quirúrgica durant el primer semestre del 2012, que es va veure reduïda en la mateixa proporció que l'any anterior. "Els efectes de les retallades han empitjorat encara més l'accessibilitat i el temps d'espera per ser operats dels 14 procediments en garantia", assenyalen els socialistes en un comunicat.

Per altra banda, adverteixen que les retallades anunciades per a aquest any "agreujaran encara més l'equitat i l'accés al servei quirúrgic" i que el sistema "comença a ser insostenible i pot estar promovent que una part dels ciutadans optin per l'atenció privada".

Per tot això, el PSC reclamarà al Parlament un pla de xoc per poder recuperar"com a mínim" els nivells del 2010.