L’advocada Marta Alsina, nova defensora de la ciutadania de Girona

Substituirà en el càrrec a Ramon Llorente

L’advocada Marta Alsina i Conesa serà la nova defensora de la ciutadania de Girona. Així ho ha aprovat el Ple de l’Ajuntament de Girona aquesta tarda amb els vots a favor de l’equip de govern (JxCat i ERC) i de Guanyem; les abstencions del PSC i de Cs; i el vot en contra de la regidora no adscrita.

Properament, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, farà efectiu el nomenament, d’acord amb el que estableix el Reglament Orgànic Municipal del consistori. Des d’aquest moment, Alsina substituirà en el càrrec l’advocat laboralista i de família Ramon Llorente i Varela, qui ha estat al capdavant d’aquest òrgan des del 14 d’abril del 2009.

“Ha quedat acreditat que Ramon Llorente ha estat un gran defensor de la nostra ciutat, de la gent de Girona i també del propi Ajuntament. Ha deixat una petjada immensa en la institució.  En 12 anys i mig ha demostrat què significa l’expressió servei públic, i això és difícil de fer”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, posant en valor “el seu compromís amb la justícia i la ciutadania, sense dogmatismes i amb gran lleialtat al càrrec”.

La institució del defensor/a de la ciutadania té l’objectiu de vetllar pels drets dels ciutadans i ciutadanes en relació amb l'actuació de l'administració municipal i dels organismes que en depenen. També ha d’estudiar amb aquesta finalitat les queixes que se li presentin. Desenvolupa funcions amb autonomia i no està subjecte a cap mandat imperatiu ni rep instruccions de cap autoritat.

A Girona, la figura del defensor/a de la ciutadania es va aprovar per Ple el 20 de desembre de 1999. La primera persona que va assumir aquest càrrec va ser l’advocada especialitzada en dret de família M. Teresa Seseras, que va ocupar el lloc de defensora durant nou anys, fins a l’entrada de Llorente.

Marta Alsina i Conesa és llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1984-1989) i advocada col·legiada al Col·legi de l’Advocacia de Girona des del setembre del 1989. Durant la seva trajectòria professional ha exercit tant al sector públic com privat, i ha fet de professora de l’escola de pràctica jurídica de l’Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Girona. Actualment és titular del seu propi despatx professional. Al llarg de la seva carrera, s’ha especialitzat en el camp de la responsabilitat civil, i patrimonial, i en temes laborals i administratius.

Des del 2012, Alsina és diputada primera i vicedegana de la Junta del Col·legi de l’Advocacia de Girona, i presidenta de la seva comissió de normalització lingüística, de la comissió de relacions institucionals, dels drets dels animals i de la comissió normativa. A més, des del juny del 2013, és també mediadora en dret civil privat, pel Consell de l'Advocacia Catalana.

En l’àmbit més personal, Alsina és aficionada a la lectura i l’escriptura, entre altres interessos. En aquest camp, ha publicat diversos articles a la revista dels Joves Advocats de Girona (JAG), i ha estat guanyadora en dues ocasions del Premi de Narrativa Curta Sònia Ors, convocats pels JAG, sota els títols “Alà bab alà” i “Les males herbes”.