Creu Roja Girona reparteix més de 450 tones d'aliments a gairebé 20.500 persones

Es distribueixen a més de 24 organitzacions associades

Les més de 900 tones d'aliments del Programa 2021 d'Ajuda Alimentària comencen a arribar a les llars més desfavorides. Creu Roja i la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) s'encarreguen, a parts iguals, del repartiment dels productes d'aquesta segona fase, cofinançada en un 85% pel Fons d'Ajuda Europea per a les Persones més Desafavorides (FEAD), i en un 15% pel pressupost nacional.

El Programa FEAD contribueix a pal·liar les pitjors formes de pobresa, subministrant ajuda no financera a les persones més desfavorides en forma d'aliments i mitjançant la realització d'activitats d'inclusió social.

L'alimentació és un dret fonamental de tots els éssers humans, "entès generalment com el dret a alimentar-dignament", destaca Marta Molist, responsable dels Programes d’Extrema Vulnerabilitat de la Creu Roja de Girona, "el dret a una alimentació adequada, sent l'aliment un element essencial per poder sobreviure".

Fins a 20.424 persones es beneficiaran d'una cistella de productes que suposa una important ajuda en el dia a dia de les famílies en dificultat social, a les quals se'ls facilita l'accés a aquests aliments bàsics, de fàcil transport i emmagatzematge. El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) s'encarrega de la selecció dels aliments que segueixen, criteris bàsics de qualitat i varietat, fàcil manipulació i conservació, llarga vida útil amb un format adient per a la destinació final de l'aliment.

En concret, durant les pròximes setmanes es repartiran 482.620 quilos d'arròs blanc, oli, cacau soluble, conserves de tonyina, galetes, cigrons cuits, llet, verdures en conserva, espaguetis i tomàquet fregit en conserva. Aquesta 'cistella de productes' incorpora potets infantils de fruita i de pollastre en el cas de les famílies amb nens i nenes a càrrec seu.

En aquest segon repartiment es lliurarà el 60% del total dels productes de l'import anual, ja que en aquest any 2021 es realitzarà en 2 fases, i no en 3 com en altres ocasions.

Creu Roja és l'encarregada de distribuir els aliments a més de 24 organitzacions associades de repartiment autoritzades, entre les quals es troben les més de 5 Assemblees Locals de la seva xarxa territorial a les comarques gironines, que, al seu torn, els lliuren gratuïtament a les persones més desfavorides juntament amb mesures d'acompanyament.

Les organitzacions de repartiment per poder participar en aquest programa han d'estar legalment constituïdes, sense ànim de lucre i disposar de la capacitat administrativa, operativa i financera per a realitzar la distribució gratuïta d'aliments entre les persones desfavorides.

A més, totes les organitzacions ofereixen, com a mesura d'acompanyament bàsica, la informació sobre els recursos socials més pròxims a cada província. Aquesta informació està elaborada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, i incorpora informació sobre els centres de serveis socials municipals, les oficines d'ocupació, i entitats socials no lucratives.

En cadascuna de les fases, la Creu Roja distribueix els aliments entre els cinc centres d'emmagatzematge i distribució que té a la demarcació de Girona.

Diferents iniciatives per assegurar l'accés a aliments i béns bàsics

A més del Programa d'Ajuda Alimentària FEAD, la Creu Roja compta amb altres programes i projectes destinats a la cobertura de necessitats bàsiques, no només amb productes d'alimentació, sinó també amb altres productes de primera necessitat, com els d'higiene.

Les ajudes a les persones més vulnerables per a la cobertura de necessitats bàsiques com l'alimentació es duen a terme tant a través del lliurament de 'cistelles bàsiques ' com de la dotació de 'targetes moneder', que es poden utilitzar a diversos establiments comercials i que permeten a les famílies adquirir varietat de productes d'alimentació per accedir a una dieta més sana i equilibrada.

Una part important d'aquestes intervencions s'aconsegueix gràcies a les donacions solidàries d’empreses. També és fonamental la col·laboració i la coordinació amb institucions i administracions amb les quals s'han establert convenis per atendre aquesta important necessitat.