El PSC alerta dels perills del 'fracking' a la Garrotxa i el Ripollès

Han demanat una moratòria per a l’ús d’aquesta tècnica, suspengui les activitats i prohibeixi la concessió de noves autoritzacions

El PSC, que ja va presentar una altra proposició en aquest mateix sentit a la comissió d’energia,  recomana que es constitueixi un grup d’experts per avaluar els riscos mediambientals lligats a la tècnica de fractura hidràulica, a través d’un informe que serveixi de base per a una normativa reguladora. "El Parlament de França ha prohibit l’extracció per fracking. A Alemanya i Gran Bretanya s’està considerant la prohibició i als Estats Units s’estan imposant moratòries per estudiar millor els seus efectes. A l’Estat, i a Catalunya, hi ha una necessitat urgent de regular aquesta pràctica", alerta el diputat socialista per Girona, Àlex Sáez.

L’interès de les companyies petrolieres al Ripollès no és nova i va tenir un punt de febrada geològica als anys 80, que va portar empreses com la Companyia General Geográfica o la Union Texas a Vallfogona, Les Llosses, Ripoll o Sant Joan de les Abadesses. El novembre passat, el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat va autoritzar l’empresa anglesa Teredo Oils United perquè faci noves prospeccions a Olot i Ripoll. El permís, expliquen els socialistes, obliga la companyia a invertir 18 milions d’euros en sis anys i a dipositar una fiança per reparar qualsevol desperfecte al territori. A final de desembre Teredo encara no havia presentat cap pla de treball a l’Ajuntament de Ripoll.

Fraking

El sistema de fractura hidràulica consisteix en la realització de perforacions horitzontals d’entre un i tres quilòmetres dins les quals es col·loquen explosius per aconseguir fractures en profunditat a través de voladures. Seguidament s’hi introdueix un fluid a alta pressió, composat per aigua, sorra i additius químics (cianurs, benzens, xilens i altres substàncies cancerígenes o mutàgenes), bona part del qual es perd durant el procés.

Tot plegat genera una alta contaminació als nivells freàtics més profunds que es poden propagar, amb el temps, a nivells més superficials i a la qual s’hi ha d’afegir l’impacte dels possibles efectes de materials pesants com el mercuri i l’urani. “Des d’un punt de vista de preservació del medi ambient i de les condicions que ha de tenir per assegurar la salut de les persones, no podem estar d’acord amb aquestes pràctiques perquè no ofereixen les garanties que els ciutadans i ciutadanes mereixen. La prospecció per fracking porta implícit riscos mediambientals que m’atreviria a qualificar d’intolerables”, critica Sáez.