Un total de nou municipis gironins es comprometen a millorar la qualitat de l'aire

S'han adherit a la Declaració de Sabadell en el marc del 2n Congrés Qualitat de l'Aire

Un total de 63 ens locals (nou d'ells gironins), entre ells ajuntaments, Consells Comarcals i la Diputació de Barcelona, s'han adherit aquest divendres a la Declaració de Sabadell per a la millora de la qualitat de l'aire. Es tracta d'un document que s'ha fet públic en el marc de la segona edició del Congrés Qualitat de l'Aire, on s'han abordat les accions que cal dur a terme per a reduir l'impacte que l'activitat humana té en l'entorn, i concretament en l'aire. L'acord implica un conjunt de compromisos per impulsar iniciatives encaminades ne potenciar el verd a les localitats, així com fer una migració a models de transport més sostenible i la creació de zones de baixes emissions, entre d'altres.

L'acord establert en la cimera d'alcaldes del congrés, i que han rubricat 63 ens locals, com els ajuntaments de Sabadell o Terrassa (Vallès Occidental), el Consell Comarcal del Vallès Occidental o la Diputació de Barcelona, entre d'altres, estableix aquelles accions necessàries per reduir les emissions contaminants. "Això implica prendre compromisos des del món local per seguir el camí de les ciutats verdes i deixar enrere les ciutats grises", assenyala l'alcaldessa de Sabadell i amfitriona del congrés, Marta Farrés.

Això passa, segons Farrés, per una reforma integral dels plantejament de ciutat. "Cal transformar les flotes de transport públic amb vehicles sostenibles, treballar en noves zones de baixes emissions, i paquets de mesures per impulsar la revolució verda", afegeix.

Aquests canvis, però, defensa que s'han de fer des del món local, però amb la participació activa d'ens supramunicipals. Un cas pràctic de ciutat que ha avançat en aquest model és Terrassa, on des de fa dos anys s'ha impulsat un replantejament de l'espai públic.

"Hem avançat molt en implicar la població i en treballar en accions per impulsar la revolució verda, no fa ni tres mesos que van doblar el nombre de carrers per a vianants a la ciutat", assenyala la tinenta d'alcalde de Sostenibilitat de Terrassa, Lluïsa Melgares. Això implica, assegura, uns canvis que sovint són molestos per a la ciutadania perquè d'entrada han d'integrar noves costums en el seu dia a dia, però que és necessari "anar per aquest camí".

Un altre exemple el trobem en Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà), on durant l'any tenen uns 12.000 habitants, però que a l'estiu freguen els 130.000. "És en aquesta punta quan la problemàtica pel que fa a la qualitat de l'aire es pot agreujar", reconeix el seu alcalde, Maurici Jiménez, un exemple que l'afectació de la contaminació en l'aire implica municipis de totes les mides.

A més de Castell-Platja d'Aro, altres municipis gironins adherits a la Declaració són Girona, Vidreres, Ordis, la Cellera de Ter, Maçanet de la Selva, Palafrugell, Ripoll i Vila-sacra.