El Celler de Can Roca i Damm uneixen esforços per crear una nova cervesa àcida

Està elaborada amb most de malt d'ordi i most de garnatxa blanca

'Duet' és la nova cervesa àcida que els mestres cervesers de Damm han elaborat juntament amb els germans Joan, Josep i Jordi Roca, del llegendari i triestrellat restaurant de Girona, El Celler de Can Roca. Una sour ale elaborada a base de malt d’ordi i raïm garnatxa blanca de la comarca de la Terra Alta, ambdós clars representants de cultius i paratges del nostre territori i de la cultura de les begudes del Mediterrani.

L'estil sour és un estil molt antic, tot i que relativament poc conegut. Es remunta a l'origen de les cerveses, quan bacteris i llevats salvatges fermentaven espontàniament sense cap tipus de control de la temperatura ni del procés fermentatiu, proporcionant notes agres i àcides a una cervesa d'alta intensitat aromàtica. Des de llavors, l'estil sour ha anat evolucionant, i actualment és possible controlar els processos de fermentació que donen com a resultat cerveses en les quals predominen la part àcida.

La nova cervesa de Damm i els germans Roca està elaborada amb most de malt d'ordi i most de raïm garnatxa blanca. A aquesta barreja de mosts se li afegeixen bacteris làctics (Lactobacilus) per aportar acidesa i, després, s’hi incorporen llevats per completar la seva fermentació.

Han estat dos anys de treball i complicitat en els quals els mestres cervesers de Damm han treballat colze a colze amb els germans Roca per elaborar una cervesa amb un punt àcid que uneix dos mons, el del malt d'ordi i el del raïm. Concretament, el de la garnatxa blanca, que “aporta lluminositat, frescor, un paisatge", explica Josep Roca. Algunes cerveses estil sour tradicionals s'elaboren amb fruita −normalment fruits vermells− per equilibrar el punt agre, però Damm i els germans Roca han optat per emprar raïm de la comarca de la Terra Alta, conferint-li així "el toc Mediterrani". "El raïm permet aportar complexitat, verticalitat i frescor a Duet, així com una textura sedosa", destaca el sommelier de El Celler.

El resultat és una cervesa àcida, equilibrada i molt gastronòmica apta per maridar amb peix, marisc i altres productes del mar. Des d'avui, Duet està disponible a la botiga online de Damm (shop.damm.com) i, en els propers dies, arribarà a restaurants i superfícies comercials. La setmana vinent, Duet es donarà a conèixer a l'estand de Damm del Fòrum Gastronòmic de Barcelona.