L'Estat estudia com mantenir part de les cabines de l'AP-7 a la Jonquera per a controls excepcionals

El subdelegat reconeix que la demolició no es farà aquest any

El govern espanyol estudia com mantenir part de les cabines de l'AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà) per si cal fer controls a la frontera en situacions excepcionals. El subdelegat de l'Estat a Girona, Albert Bramon, diu que cal "trobar una alternativa" i habilitar una zona on la policia pugui apartar els vehicles.

Per això, reconeix que la demolició de les estructures actuals s'endarrerirà i que no es podrà fer aquest 2021. Bramon però també confia que d'aquí a un any, com a màxim, s'hagi trobat una solució definitiva. El subdelegat, que ha valorat els pressupostos a la demarcació, diu que entre les "prioritats" dels comptes hi ha avançar amb l'estudi de la variant de Figueres i acabar del tot la millora de l'N-II entre Maçanet i Tordera.

El subdelegat de l'Estat a Girona ha admès que es va precipitar quan, al setembre, va anunciar que les cabines de peatge de l'AP-7 desapareixerien en tres mesos. Ara s'ha mostrat més cautelós, però sí que ha subratllat que a la Jonquera caldrà mantenir alguna estructura (o bé fer-ne de noves) a la zona troncal de peatges, que creua l'autopista de banda a banda.

Bramon ha explicat que és necessari que la policia disposi d'una zona "on poder apartar els cotxes" en cas que calgui fer controls de trànsit arran de situacions excepcionals. Ha posat com a exemples un nou tancament de fronteres (com el que hi va haver arran de la pandèmia) o nevades com la que es va viure el 2010. "És necessari que hi hagi alguna alternativa", ha insistit.

El subdelegat ha explicat que, de fet, la Direcció General de Carreteres ja treballa conjuntament amb els cossos policials per veure què cal fer a l'AP-7. I confia que, d'aquí a un any com a màxim, ja hi hagi solució definitiva. "En aquest cas, no es tracta simplement de retirar les guinguetes i asfaltar; cal que hi hagi un projecte, que s'ha d'aprovar, i això ho endarrereix una mica més", ha dit Bramon.

"Marquen tendència"

El subdelegat ha valorat aquest matí les inversions que el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) destinen a les comarques gironines per al 2022. Seran 108 milions d'euros (MEUR), una xifra marcadament per sota dels comptes d'aquest any (quan la Moncloa en va pressupostar 172).

Albert Bramon ha defensat, però, que les partides testimonials que es destinen a l'N-II nord, en el fons, "marquen tendència" perquè són el preludi de futurs projectes i serviran per fer estudis. El subdelegat ha dit, a més, que la futura variant desdoblada de Figueres "és l'element clau que més necessita l'N-II en aquests moments".

Pel que fa als trams del sud, Bramon ha valorat que els 10 MEUR que es destinen a la millora del tram Maçanet-Tordera serviran per acabar aquesta obra. I sobre l'enllaç de l'A-2 a Vidreres (Selva), que està aturat per canvis en el projecte, el subdelegat ha admès que és un afer "complicat" però que l'Estat "continua pensant-hi".

"Aposten per la recuperació"

Bramon ha subratllat que els PGE per al 2022 són uns comptes que "aposten per la recuperació econòmica i social, per la transformació del model productiu amb la dosi de prudència necessària que preveu mantenir l'estabilitat pressupostària".

El subdelegat a Girona ha volgut posar en relleu que "més que en el territori, les inversions de l'Estat recauen sobretot en les persones". I en aquest sentit, ha puntualitzat que "en el conjunt de Catalunya, les inversions que afecten a les infraestructures o al sistema de Rodalies beneficiaran també els gironins i gironines".

Des de la Subdelegació, aquest divendres han desglossat més partides que inclouen els PGE per a les comarques gironines. Entre d'altres, que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aportarà el 50% de les obres d'adequació de les muralles i fossars del baluard de Sant Andreu de la Ciutadella de Roses o la restauració de les muralles ibèriques d'Ullastret. Dues obres que pugen, respectivament, a 1,7 MEUR i a 541.000 euros.

En infraestructures, la Subdelegació precisa que s'han inclòs 300.000 euros per fer l'estudi de noves actuacions a l'AP-7 a les comarques gironines. O que s'ha contemplat una partida de 35,6 MEUR destinada al pla de manteniment i millora de la seguretat viària a la xarxa de carreteres que depenen de l'Estat a la demarcació. Entre d'altres, per als serveis de conservació ordinaris o per a obres de millora del ferm i la senyalització.

Per últim, pel que fa a Adif, la Subdelegació ha precisat a què es destinaran part dels 23,5 MEUR que l'administrador estatal preveu invertir a la demarcació. Serviran per renovar la catenària entre Figueres i Portbou, tot el tram de Maçanet a Caldes o posar noves subestacions a Figueres, Flaçà i Portbou.