L'IPC interanual a Girona es catapulta per damunt del 4% per primer cop en nou anys

Els preus s'apugen vuit dècimes

El cost de la vida continua apujant-se a les comarques gironines. Segons les dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a la demarcació els preus s'han apujat vuit dècimes de mitjana durant el setembre. Deixant de banda el parèntesi que hi va haver al juliol (arran de les rebaixes) durant els darrers mesos la tendència a l'alça és una constant.

Si s'analitzen els diferents grups, entre aquells que durant aquest últim mes han pujat més de preu hi ha la roba (+5,1%), el calçat (+2,8%) o l'ensenyament (+1,4%). També augmenta la cistella de la compra, perquè els aliments s'encareixen un 0,2%.

Capítol apart mereix, però, l'alça que continuen registrant la llum, el gas i els combustibles. A la demarcació, durant el setembre, els serveis bàsics i els carburants s'han encarit un 5,9%. Però si es mira l'acumulat del darrer any, entre el setembre del 2020 i el d'aquest 2021, la pujada de preu s'ha disparat i ja se situa al 32%.

Per contra, a l'altre costat de la balança, i també conseqüència de la fi de la temporada turística, s'hi troben els paquets turístics (que baixen un 8,6%) o els allotjaments (-8,6%). A comarques gironines durant el setembre també redueixen preus, tot i que en menor mesura, l'oci i la cultura (-0,7%) o els restaurants i hotels (-0,4%).

L'interanual, al 4,4%

De retruc, l'alça de l'IPC al setembre manté la inflació interanual disparada. I de fet, la catapulta per damunt del 4%. En concret, ara mateix aquest percentatge es troba al 4,4%; sobretot, motivat per l'encariment de l'electricitat i dels carburants. D'un any per l'altre, però, també s'han encarit els aliments (+2,4%), el transport (+10%) o la roba i el calçat (+1,1%).

Per trobar un IPC interanual que se situï per damunt del 4% cal remuntar-se fins a gairebé nou anys enrere. Perquè a la demarcació, aquest índex no s'assolia d'ençà de l'octubre del 2012. Aleshores, en concret, es va situar al 4%. I aquell mes només ho va fer de manera puntual, perquè després va tornar a baixar. L'anterior cop que la inflació havia superat el 4% a les comarques gironines va ser entre febrer i abril del 2011.