Detenen 33 delinqüents en controls contra els robatoris i assalts violents a l'Alt Empordà

Entre els lladres hi ha dos joves a qui els Mossos d'Esquadra relacionen amb 27 robatoris comesos a la zona

Els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals de Roses i Castelló d'Empúries han muntat un dispositiu especial contra els robatoris amb força i els robatoris violents a l'Alt Empordà. Al llarg d'un mes han muntat diversos controls a la comarca que s'han saldat amb 33 detencions de delinqüents. Entre els detinguts hi ha lladres multireincidents, delinqüents que entraven a robar a segones residències i inclús un menor a qui han enxampat per un robatori amb violència i intimidació.

De les 33 detencions, disset dels arrestos han estat per delictes de robatoris amb força, quatre per robatoris i furt d'ús de vehicle, tres més per robatoris amb violència i intimidació i, finalment, quatre per furts. En els controls també han identificat i detingut cinc persones que tenien pendents ordres de detenció. Quatre dels 33 detinguts han ingressat a presó.

Dos joves, 27 robatoris i en llibertat

Entre les detencions, hi ha la de dos suposats lladres de Roses. No tenien antecedents però, després de detenir-los pràcticament 'in fraganti', la investigació policial els ha pogut relacionar amb 27 robatoris efectuats a la zona.

La detenció la van fer el 21 de desembre en el marc d'un dels macrocontrols muntat a Roses. Cap a dos quarts de 10 de la nit, els agents van rebre un avís de sorolls i trencadisses en un edifici de segons residència situat prop de la platja. Els agents van blindar els carrers i, poca estona després, van interceptar i aturar un vehicle amb dos ocupants.

A la vista -entre el parabrises i el capó- hi havia un comandament a distància d'un televisor. Per això, els agents van escorcollar el cotxe. Al maleter hi van trobar dos teles de pantalla plana, quatre comandaments a distància, una torradora i eines que podrien haver utilitzat per cometre robatoris, com ara gorres fosques, guants, un martell, tornavisos o tenalles.

Els detinguts per 27 robatoris són Ibrahim El B., de 21 anys i Soufiane B. de 20. Els dos són de nacionalitat marroquina i veïns de Roses. El 23 de desembre van passar a disposició judicial però van quedar en llibertat provisional.

Robatori anterior

Les policies també han detingut dues dones per robatori amb força en una segona residència d'Empuriabrava. Tot i que la detenció ha estat aquest novembre, el robatori amb el qual les relacionen s'hauria produït entre el mes de juny i el mes de setembre, quan el propietari estava fora. Les lladres haurien forçat el pany de la cuina de l'habitatge per entrar i endur-se un llit, una trona, parament per a la llar i objectes per a mainada. El dispositiu i les investigacions posteriors han aconseguir acabar amb les suposades autores detingudes.

Una altra de les actuacions ha servit per resoldre un robatori a punta de pistola comès el 30 de novembre en un bar musical de Roses. Aquella nit dos homes van abordar un treballador quan estava tancant el local i el van colpejar fins que van aconseguir reduir-lo i lligar-lo. Mentre forçaven la màquina escurabutxaques i la de tabac, un home que entrava al local els va sorprendre. Durant la fugida van sostreure la motxilla al treballador. Contenia 500 euros en efectiu, un telèfon mòbil i unes claus.

Arran de la investigació i gràcies al dispositiu organitzat, els mossos van localitzar un dels sospitosos. També vna trobar l'arma semiautomàtica que haurien utilitzat els assaltants durant el robatori, que va resultar ser simulada.

Primera detenció

La meitat dels detinguts en l'operatiu policial a l'Alt Empordà era el primer cop que delinquien. El cap de l'ABP de Roses, el sotsinspector Gabriel García, destaca que hi ha una clara relació entre aquests lladres novells i la crisi econòmica. "Són gent que abans treballaven al camp o al turisme i que ara s'han quedat sense feina", indica. Des de mitjans novembre i fins ara, mossos i policies locals han detingut 36 delinqüents, la majoria per robatoris a interior d'habitatge. El dispositiu específic, batejat amb el nom de 'Martell', es va muntar després que es registrés un increment del 15% dels robatoris a segones residències de la zona de Roses, Castelló d'Empúries, Pau, Palau-saverdera i Fortià. Des de finals d'octubre, els Mossos d'Esquadra van detectar un increment de robatoris a segones residències i apartaments de la zona de l'Alt Empordà compresa entre Roses, Castelló d'Empúries, Pau, Palau-saverdera i Fortià. Segons ha concretat el cap de l'ABP, es va registrar un degoteig constant d'una vintena de robatoris, cosa que suposava un augment d'un 15% respecte el mateix període del 2011.

Arran d'això, els mossos i les policies locals de la zona van muntar un operatiu específic, inscrit dins el dispositiu de Nadal 'Grèvol', i que es va batejar amb el nom de 'Martell'. A partir del 15 de novembre, el que s'ha fet ha estat intensificar els patrullatges de paisà i també muntar controls conjunts a peu de carretera (com ara la C-260) per enxampar els lladres.

Durant el darrer mes i mig, en el marc d'aquest operatiu s'han aconseguit enxampar 36 persones (tres de les quals, aquest mateix cap de setmana). Molts d'ells són estrangers, tot i que alguns amb residència a la zona. "Els hem pogut detenir o bé in fraganti o bé mitjançant els controls", ha concretat el sotsinspector Gabriel García.

Entre els detinguts, hi ha alguns casos sonats. Com ara el de dos lladres, que no tenien antecedents, i a qui es vincula amb 27 robatoris a la zona. "A un d'ells, precisament, se l'havia identificat setmanes abans en un control; durant el registre del vehicle, se li va trobar un robot de neteja, que més tard s'ha pogut relacionar amb un dels robatoris", ha concretat el cap de l'ABP.

A més d'aquests, els agents també han pogut resoldre dos robatoris amb violència i intimidació que hi va haver a la zona. En un d'ells, els lladres van assaltar un bar de Roses amb una arma simulada. A l'altre, dos lladres van agredir la mestressa d'una botiga de Vilajuïga (Alt Empordà), quan la dona els va sorprendre mentre intentaven emportar-se productes sense pagar.

Dels 36 detinguts, cinc d'ells han entrat a presó. El cap de l'ABP ha subratllat que, sobretot, la majoria d'ells -en concret, 17- estan relacionats amb robatoris amb força a habitatges. La resta, o bé tenien ordres judicials pendents, o bé havien comès robatoris amb violència o furts (alguns dels quals, de vehicles).

La meitat, sense antecedents

Una de les dades que crida l'atenció és que la meitat dels delinqüents no tenien antecedents. És a dir, que aquest era el primer cop que delinquien. El cap de l'ABP de Roses creu que hi ha una clara relació entre aquests lladres novells i la situació de crisi econòmica. "Es tracta de gent que o bé treballaven al camp o bé al turisme, que ara s'han quedat sense feina, i que han vist una sortida fent robatoris", ha indicat el sotsinspector Gabriel García.

El cap de l'ABP també ha precisat que, sobretot, molts dels delictes comesos són robatoris a apartaments o segones residències. I que alguns dels lladres solien entrar a robar a casa dels seus veïns, aprofitant que només hi són per estiuejar, i que durant l'hivern els propietaris no solen anar a aquesta zona de la Costa Brava.

El sotsinspector indica que, precisament, això fa que alguns dels robatoris triguin a denunciar-se. "Poden passar fins a dos mesos, perquè en aquests habitatges no hi sol haver ningú, i de tant en tant hi pot passar algun amic o el jardiner, que és qui ens alerta", explica.

La zona on s'han comès els robatoris és diversa, però sobretot es concentra a l'Almadrava i Canyelles. "Tot i això, també hem tingut casos al Puig-rom, a Santa Margarida o bé a municipis veïns, com ara Pau o Palau-saverdera", explica el sotsinspector Gabriel García. Per exemplificar la situació en què es troben, el sotsinspector explica que hi ha llocs on "hi ha 500 apartaments, però durant els mesos d'hivern només n'hi ha tres d'ocupats".