Detecten un increment de conductors que agafen el volant després de consumir droga

La majoria dels 271 positius eren per haixix, marihuana o cocaïna

Els mossos han muntat un control de trànsit a l'entrada de Girona per Fornells de la Selva. Hi ha uns deu agents, que van aturant els cotxes que s'apropen a la rotonda de l'N-II on s'han situat. Molts dels conductors tornen de sopars de Nadal, i n'hi ha d'altres que encara continuaran la nit en un pub o discoteca de la ciutat.

La majoria dels qui aturen donen negatiu en la prova d'alcoholèmia, però n'hi ha alguns que han begut més del compte. Entre els qui donen positiu, hi ha des d'un conductor que marca 0,33 mg/l fins a un altre que supera de llarg el límit penal, amb 0,79 mg/l.

Durant la matinada, els agents també aturen una noia. D'entrada, quan li fan la prova d'alcoholèmia, no dóna positiu. Però els mossos veuen que té els ulls envermellits i decideixen fer-li la prova del drogotest per descartar que s'hagi pres qualsevol substància estupefaent.

Les seves sospites es confirmen quan la jove dóna positiu per haixix. Com que va sola, els agents li immobilitzen el vehicle amb un parany. Com a mínim, hauran de passar vuit hores abans no el pugui tornar a conduir.

Agafar el volant sota els efectes de les drogues ja suposa, d'entrada, perdre sis punts del carnet i enfrontar-se a una multa de 500 euros. I si a més el conductor posa en risc la seguretat dels altres vehicles, aleshores s'enfronta a una retirada del permís de fins a quatre anys, i a una pena de presó d'entre tres i sis mesos.

271 casos aquest 2012

La jove a qui els mossos han enxampat al control de Girona és un dels 271 casos de positius per droga que aquest any s'han detectat a les comarques gironines. Segons concreta el sergent de l'Àrea Regional de Trànsit (ART) de Girona, Jordi Serra, el número de conductors drogats va en augment any rere any.

A l'hora de detectar-los, ha estat clau la introducció de l'anomenat drogotest. "Abans només podies portar el conductor a l'hospital perquè li fessin la prova: ara, però, gràcies a aquests kits, no cal desplaçar-se i amb un quart d'hora en fas prou per veure si hi ha presència de drogues", explica Jordi Serra.

La mecànica del drogotest -cada pack costa uns 20 euros- és relativament senzilla. Al conductor se li dóna un bastó amb una espongeta, que ha d'impregnar de saliva. Després, això es passa per un reactiu i se'n vessen unes gotes damunt una placa que té unes ratlletes. Cadascuna correspon a un tipus d'estupefaent (cocaïna, cànnabis, heroïna o amfetamines, entre d'altres).

Depenent de quina droga s'hagi consumit, amb la reacció química, la ratlleta corresponent desapareix. Quan el conductor dóna positiu, però, no se'l denuncia immediatament. S'envia una mostra de saliva a analitzar al laboratori i, quan arriben els resultats definitius, aleshores s'engega el procés sancionador.

Set de cada deu, positives

A l'hora de fer un drogotest a un conductor, els Mossos d'Esquadra intenten anar sobre segur. "La prova d'alcoholèmia és relativament ràpida, però per a la de drogues necessites ben bé un quart d'hora; per això, aquesta última la fem quan tenim la sospita que el conductor pot haver consumit estupefaents", concreta el sergent de l'ART.

De fet, com recull l'estadística de Trànsit, l'alt percentatge de positius -gairebé set de cada deu- ho evidencia. Durant aquest 2012, els mossos de Girona han portat a terme 398 drogotests, dels quals han donat positiu els 271 anteriors.

La majoria dels positius han estat per haixix, marihuana o cocaïna. Segons concreta el sergent, els infractors són gent de tota mena. Tot i això, Jordi Serra també precisa que en destaquen grups com ara els joves que surten de gresca o bé alguns transportistes -com ara repartidors- que "prenen droga per aguantar més hores treballant".

Al costat dels conductors que han donat positiu per droga durant un control, hi ha també aquells que han provocat un accident a conseqüència del consum d'estupefaents. Tot i que l'alcohol continuï encapçalant de lluny les estadístiques de sinistralitat (211 conductors beguts s'han vist involucrats en accidents), a les comarques gironines, només en un any, també s'han doblat els conductors implicats en xocs que han donat positiu per drogues (passant de quatre a vuit).