Montilla posa la nova seu de la Generalitat a Girona d'exemple de 'l'eficiència i l'austeritat' del Govern

L'edifici de 34.000 metre quadrats ha costat 34 MEUR i s'ha construït en dos anys

Han calgut quatre anys d'obres i 34 MEUR d'inversió perquè l'antic Hospital Santa Caterina, situat al rovell de l'ou de Girona, s'hagi convertit en la nova seu de la Generalitat. Les noves dependències –a les quals s'hi ha afegit un edifici annex- ocupen 34.000 metres quadrats. La posada en servei del nou edifici permetrà al Govern estalviar-se anualment 1,3 MEUR en lloguers dels diferents locals on, fins ara, hi havia disseminats els serveis territorials.

La inauguració del nou edifici ha arribat pocs dies abans que culmini el trasllat dels diferents departaments, iniciat el dia de Sant Jordi. El procés acabarà aquest proper dilluns, dia 21, moment en què els serveis territorials de Medi Ambient passaran a integrar-se a aquest gran edifici administratiu.

En total, a la nova seu de la Generalitat hi treballaran 850 persones. Tot i que la gran majoria dels departaments es trobaran centralitzats en aquest espai, no hi seran tots. I és que l'edifici de la Casa Solterra –situat al carrer Ciutadans- acollirà els serveis de Cultura, Justícia i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Amb la posada en marxa de la nova seu, la Generalitat enceta un nou model de gestió al ciutadà, que més endavant s'estendrà també a Tortosa i a Lleida. Es tracta de la nova Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), que ocupa 1.200 metres quadrats i es concep com una gran finestreta única.

A partir d'ara, doncs, els ciutadans que desitgin fer algun dels 625 tràmits o gestions relacionats amb la Generalitat, només hauran de dirigir-se a aquesta oficina. El nou servei, que substitueix les 29 oficines especialitzades que fins ara hi havia repartides arreu de la ciutat, atén diàriament una mitjana de 650 persones.

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha destacat que la nova OAC posa el ciutadà per sobre de l'administració –i no al revés-, i no el 'sobrecarrega amb la tasca kafkiana d'enfrontar-se a una llista de tràmits excessius i gestions extenuants'. 'Parlem d'un nou model de gestió, que s'estendrà arreu del territori', ha afegit el vicepresident.

Estalvi i eficiència

Durant el discurs d'inauguració, el president de la Generalitat ha qualificat el nou edifici com a model 'de l'eficiència i l'austeritat' del Govern. 'De la gestió del present en depèn el futur, i la nova seu suposa tant estalvi, perquè unifica departaments, com eficiència, perquè facilita la gestió racional de temps i recursos', ha indicat José Montilla.

'Aquests més de 30.000 metres quadrats perdrien sentit si oblidéssim que les persones són l'interès central de tota administració', ha indicat el president. I ha conclòs: 'Estrenem una nova casa al servei de tots'.

Escridassada a les portes

Un centenar de manifestants, amb pancartes i xiulets, han escridassat el president de la Generalitat tant bon punt ha arribat a Girona. Els manifestants, que protestaven per la retallada salarial dels funcionaris i l'acomiadament de les treballadores de la neteja, han cridat consignes contra el Govern i han demanat la dimissió del president.

José Montilla no ha volgut deixar passar per alt aquest incident, i per això també s'hi ha referit durant el discurs d'inauguració. El president ha dit que és 'fàcil i injust' desqualificar tot un col•lectiu 'a partir d'un cas aïllat i determinat', en referència a les protestes per l'ajustament econòmic dels sous dels treballadors públics. 'El sacrifici que es demana als treballadors de la funció pública forma part del sacrifici que s'ha estat demanant al conjunt de la societat; estic convençut, però, que el conjunt de la funció pública sabrà fer front al plus d'exigència que se'ls demana', ha conclòs el president de la Generalitat.

  • José Montilla diu que el nou edifici de la Generalitat respon als principis d'eficiència i austeritat que defensa el Govern