Centenars de persones s'han aplegat aquest dimecres a Espinavell (Ripollès) per veure l'espectacle de la baixada dels cavalls, eugues i pollins. Els animals han passat tot l'estiu a la muntanya pasturant. És l'única fira de Catalunya que exhibeix el bestiar després de fer-los baixar directament de les pastures i sense necessitat transport.
L'any passat es va decidir no fer-la al no poder complir amb les restriccions d'aquell moment de la pandèmia. Enguany, en canvi, s'ha pogut celebrar amb l'única limitació de dur la mascareta si no es podien mantenir les distàncies de seguretat, atès que es fa tot a l'aire lliure.
L'alcalde de Molló, Josep Coma, ha explicat que gairebé semblava una jornada "normal", encara que amb menys afluència perquè ha caigut en dimecres i després del pont. Calculen que entre 2.000 i 3.000 persones hauran visitat la fira, mentre que en anteriors edicions s'havia superat les 4.000 persones. "Ja ens va bé que aquest any sigui així per evitar aglomeracions", afegia el batlle.
Després de la baixada del bestiar, els animals s'exhibeixen en una zona de quadres que és on es fan els tractes. Al migdia, s'han entregat els premis als millors exemplars i durant tot el dia també hi ha un mercat amb productes artesanals.
El preu del poltre s'ha triplicat en cinc anys
Per al sector ramader és una cita molt important on es fan negocis. Enguany hi han participat 13 explotacions de Molló, Llanars i Camprodon. Una de les dades destacades és que el preu de poltre d'enguany és tres vegades més car que fa cinc anys. Si abans se'n pagava entre 250 i 300 euros, aquest any el preu ja supera els 800 euros.
Aquesta és una dada molt positiva per al sector si bé recorden que el preu de les matèries primeres, com els pinsos, també s'han disparat. De retruc, aquest augment també farà que el preu de la carn de poltre s'apugi. "Comencem a acostar-nos al preu que tocaria", remarcava el president de l'Associació de Criadors d'Eugues de Muntanya del Ripollès, Joan Moret, que xifra en uns 1.000 euros el preu de venda d'un poltre per poder cobrir els costos del ramader.
Malgrat tot, admet que "venien de tan avall" que ara veuen la situació amb optimisme. L'oferta de poltre és limitada i això fa que el preu també oscil·li. En tot el Pirineu es crien uns 3.000 poltres a l'any. El 80% del poltre que es cria al Ripollès es ven a la zona mentre que el restant es distribueix a altres punts del territori com la zona de Barcelona.