Ciuró, en un acte a Figueres: ''No podem deixar que el feixisme campi pels carrers''

La consellera de Justícia ha instat a "no abaixar la guàrdia" davant de les idees xenòfobes

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presidit aquest dissabte l'acte d'instal·lació d'una nova llamborda Stolpersteine a Figueres. En aquest cas, la llamborda ret homenatge al figuerenc Enric Moner.

Ciuró ha instat a "no abaixar la guàrdia" davant les idees xenòfobes que proliferen i ha recordat que el Govern està compromès a "combatre-les". "No ens podem permetre com a societat ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra i repetir errors del passat deixant que el feixisme campi pels nostres carrers", ha assegurat. La consellera també ha inaugurat l'exposició itinerant fotogràfica 'La Capsa Vermella', d'Antoni Campañà (1906-1989), formada per unes 70 fotografies bèl·liques inèdites que va fer durant la guerra civil espanyola.

En el seu discurs, Ciuró ha reivindicat l'acte de col·locació d'aquesta nova llamborda Stolpersteine com una "justícia cap a totes les víctimes de la barbàrie del feixisme" i ha recordat la figura d'Enric Moner com "un dels milers de catalans que va ser deportat a un camp de concentració i assassinat per les seves idees impunement".

La consellera ha agraït també la tasca del professor Unai Eguia, present durant l'acte, ja que gràcies a les seves investigacions acadèmiques es va poder recuperar informació rellevant de la biografia d'Enric Moner i de la seva estada als camps de concentració nazis.

Ciuró ha apel·lat a la responsabilitat d'impulsar i difondre la memòria democràtica. I és per això que ha assenyalat que "ens toca recordar, reivindicar, homenatjar i restaurar aquesta i totes les víctimes. Perquè, saben quin és el millor antídot contra la xenofòbia? La memòria. La memòria que reivindica els valors democràtics i els drets individuals i col·lectius".

Actualment a Catalunya hi ha 344 llambordes Stolpersteine i es preveu instal·lar-ne 42 noves peces més fins a finals d'any a sis municipis (Terrassa, Juneda, Sant Sadurní d’Anoia, Flix, Amposta i Sant Joan Despí).

Inauguració exposició 'La Capsa Vermella' d'Antoni Campañà

La consellera Ciuró ha inaugurat també l'exposició itinerant fotogràfica 'La Capsa Vermella' d'Antoni Campañà (1906-1989), formada per unes 70 fotografies bèl·liques inèdites que va fer durant la Guerra Civil espanyola. En paraules de la consellera, "fotografies com aquestes ens ajuden no només a no oblidar sinó també a reflexionar i a construir espais de memòria col·lectiva que ens permetin fer front i combatre els discursos d'odi i intolerància".