Les policies locals catalanes demanen un canvi de llei per acabar amb els reincidents

L'Associació de Caps de Policies Locals de Catalunya s'han reunit aquest matí a Salt

El vicepresident de l'ACCPOLC ha reconegut que no són els cossos d'agents locals els encarregats d'impulsar una reforma del codi penal sinó que cal 'voluntat política' per dur-la a terme. Ara bé, el que sí ha constatat és que l'augment dels delinqüents reincidents –que fan petits furts i estrebades contínues- ha generat molta feina a les policies locals i ha fet augmentar la demanda de serveis. 'No serem nosaltres qui demanem que es canviïn les lleis però sí podem exposar la realitat del carrer', ha justificat Conrado, que és superintendent de la Policia Local de Badalona.

Segons ha explicat el vicepresident, els reptes del cos són 'alinear-se' amb la societat. 'Des de finals del segle XX els canvis socials són vertiginosos i ja no podem posar-nos com a repte adaptar-nos a la societat sinó alinear-nos a ella', ha indicat Conrado per qui els canvis socials s'estan esdevenint amb molta rapidesa.

El congrés, que s'ha celebrat a Salt (Gironès), també té com a objectiu rellançar l'associació i modernitzar-la. Conrado ha dit que cal homogeneïtzar criteris per tal que la imatge que projecten les diferents policies sigui similar tot i les singularitats de cada ciutat. Per això, l'associació també es planteja modificar –per fer més moderns- alguns estatuts del cos i ajudar-se de les noves tecnologies, sobretot Internet, per intercanviar informació.

Un altre dels reptes que s'ha plantejat el cos és afrontar la situació de crisi econòmica i de retallades a les partides municipals i poder mantenir el nivell d'eficàcia del cos. 'Es tracta de passar de ser eficaços a ser eficients', ha manifestat.