Anna Colom, José de los Camarones i Lorena Oliva actuaran a la tercera edició de FlamenGi

El festival centra la programació en artistes catalans referents en el flamenc

La tercera edició del festival FlamenGi comptarà amb les actuacions d'Anna Colom, José de los Camarones i Lorena Oliva com a caps de cartell. La direcció del festival intenta consolidar aquesta proposta musical que neix dels barris gironins, alguns d'ells en risc d'exclusió, a través d'artistes locals i amb una mirada femenina.

Per això 31 dels 33 artistes programats son catalans. L'objectiu del festival es trencar alguns dels estereotips que hi ha amb el gènere del flamenc i acostar les novetats del gènere en combinació amb propostes més tradicionals. FlamenGi es farà entre el 12 i el 25 de novembre a diferents espais de Girona.

Anna Colom i Karen Lugo presentaran l'espectacle 'Cayana' en la tercera edició del FlamenGi. Es tracta d'un espectacle que reuneix les arrels folklòriques que comparteix la música popular ibèrica, llatinoamericana i el flamenc. L'espectacle es podrà veure el 25 de novembre a l'Auditori de Banyoles. Per la seva banda, Lorena Oliva presentarà a Girona l'obra de dansa flamenca 'Nuclear', en què ret homenatge a la seva àvia a partir del ball el 14 de novembre al Centre Cultural de la Mercè.

Un altre homenatge serà el que farà José Maldonado a Carmen Amaya, la bailaora catalana més important. En aquest cas, Maldonado presentarà una performance que combina pintura i dansa flamenca el mateix 14 de novembre a la Mercè.

José de los Camarones aportarà la vessant de flamenc més tradicional amb un concert de cante. El Tablao Cordobés de Barcelona, el més antic de Catalunya, acostarà el seu espectacle més emblemàtic a Girona i Las Opinólogas faran un concert en clau d'humor feminista.

Una de les jornades més importants del festival es farà a Taialà, on els germans Roca han apadrinat un conjunt d'activitats per homenatjar la diversitat cultural que hi ha en aquest barri de Girona. Taialà és una de les zones en què s'hi van traslladar més immigrants andalusos en la seva arribada a la ciutat. Durant el 20 de novembre hi haurà un espectacle de la bailaora Chana amb José de los Camarones, el jove guitarrista gironí Nas Heredia o la descendent de Carmen Amaya, Gema Amaya en aquest barri.

El festival FlamenGi va néixer en els barris de Santa Eugènia, Pont Major, Taialà i Onyar. Aquest any, la programació del festival retornarà a aquestes zones de la ciutat a banda del Centre Cultural de la Mercè. L'any passat, la pandèmia va obligar a compactar totes les actuacions en una sola jornada i en un mateix espai. La millora de la situació sanitària, però, ha portat als organitzadors a recuperar l'essència del certamen, que és portar el flamenc als barris de Girona.