Un brot de gastrointeritis afecta 76 alumnes i 2 monitors d'una escola de Caldes de Malavella

Salut Pública analitza mostres d'aliments del menjador escolar per detectar l'origen del virus

Un brot de gastroninteritis afecta 76 alumnes i dos monitors d'una escola de Caldes de Malavella (Selva). Segons apunta l'Agència de Salut Pública de Catalunya es tractaria d'un brot de norovirus, altament contagiós i la principal causa de brots de gastroenteritis aguda en el món.

Els afectats per aquest brot tenen tots simptomatologia lleu, ja que tenien dolor a l'abdomen, vòmits, mal de cap, diarrea mareig o febre. De tots els afectats, 65 alumnes es queden a dinar a l'escola i per això Salut Pública està analitzant les mostres d'aliments del menjador escolar per saber si el focus prové d'aquí. Tot i així, les investigacions estan obertes i encara no hi ha cap conclusió sobre l'origen del brot.

Fonts de Salut apunten que el norovirus és extremadament contagiós i pot afectar a persones de totes les edats. De fet, aquest virus és la principal causa dels brots de gastroenteritis aguda a nivell mundial. El contagi es pot produir ingerint un aliment que el contingui, bevent aigua contaminada o entrant en contacte amb superfícies que també hi hagi norovirus.

En aquest sentit, el brot detectat en una escola de Caldes de Malavella hauria afectat inicialment a 65 persones que s'haurien pogut infectar en el menjador escolar i posteriorment haurien contagiat a onze alumnes més a través del contacte interpersonal. També diversos familiars dels alumnes infectats han presentat símptomes de gastroenteritis aguda i, per tant, s'haurien contagiat a través dels alumnes.

Des de Salut Pública es remarca que en tots els casos s'han detectat símptomes lleus de tenir norovirus. Es tracta de dolor abdominal, vòmits, diarrea, mal de cap, mareig o febre. El pic màxim de contagi del norovirus es produeix entre els 2 i 5 dies després de la infecció.

Ara, les investigacions de l'Agència de Salut Pública es concentren en detectar quin ha estat el focus d'aquest brot. De moment, ja s'ha analitzat l'aigua del centre i el resultat ha estat negatiu. També s'estan analitzant les mostres d'aliments del menjador escolar per veure si és que hi havia algun ingredient en mal estat o alguna de les mostres estava contaminada per aquest virus.

Tot apunta, però, que l'origen de la majoria de casos és comú. De fet, 65 dels 76 alumnes contagiats es queden a dinar a l'escola i fa pensar que podrien haver-se infectat durant el temps del menjador escolar. Mentrestant, Salut Pública ha demanat extremar els protocols sanitaris al centre escolar i la direcció ha avisat que intensificarà la desinfecció dels espais i la neteja de mans entre treballadors i alumnes de l'escola afectada.