Brunyola acollirà la 27a edició de la Fira de l'Avellana de la Selva

El certamen s’ha adaptat a les restriccions de la covid-19

La població de Brunyola (Selva) es convertirà de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 27a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec, que se celebrarà els dies 2 i 3 d’octubre.

L'esdeveniment s’ha presentat aquest dijous, 30 de setembre, al migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya amb la intervenció de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, Elisabet Sànchez; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l'alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, i el president de l’Associació de l’Avellana de Brunyola i comarques gironines, Albert Horta.

En el marc de la presentació, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha elogiat el poble de Brunyola a voler tirar endavant aquesta Fira, tot i les circumstàncies actuals. En aquest sentit, Balliu ha destacat el compromís del poble de Brunyola amb el sector de l’avellana i més tenint en compte el que s’està vivint. Per això, des del Consell, com no podia ser d’altre manera, ha dit Balliu “s’ha donat el suport logístic necessari perquè poguessin fer realitat, un any més, aquesta Fira”.

Pel màxim responsable de l’ens selvatà la d’aquest any, al igual que ja ho va ser la de l’any 2020, és “una fira adaptada a la situació que estem vivint i en què tots i cadascun de nosaltres tenim la nostra part de responsabilitat”. Per això ha instat als visitants a seguir les mesures de l’organització per tal que les activitats es desenvolupin en tota normalitat.” Tal com ha assegurat Balliu,poc a poc es va reduint la incidència de la pandèmia i no volem perdre l’oportunitat de mostrar una vegada més el que el poble de Brunyola és capaç de fer amb la implicació de totes i cadascuna de les persones que formen part de l’organització.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Brunyola, Anna Mascort, ha assegurat que “un any més estem molt il·lusionat davant d’una de les festes més importants de l’any del nostre municipi”. Si bé la situació encara no és de normalitat el 100 per cent.

En el transcurs de la seva intervenció, Mascort ha explicat que l’avellana fa molts anys que es conrea al territori i que recentment ha rebut el reconeixement com a producte d’excel·lència de proximitat per la seva qualitat. Així mateix, l’alcaldessa ha agraït la col·laboració i el treball de totes les persones voluntàries que amb el seu treball i la seva dedicació han fet possible que la Fira sigui una realitat any rere any. Així mateix ha recordat la implicació de l’ens selvatà en aquesta Fira des de la seva primera edició ja que, segons ha assegurat, de no ser així, segurament no s’hagués pogut tirar endavant.

La directora dels Serveis Territorials, Elisabet Sànchez, ha fet especial èmfasi a la importància del sector de l’avellana a les comarques gironines i també de la gran tasca que s’ha dut a terme des de l’Associació Avellana de Brunyola i comarques gironines. En aquesta línia, Sànchez ha destacat la bona entesa que hi ha hagut des de sempre amb els productors i la bona sintonia que hi ha hagut des de l’inici de la posada en marxa de l’Associació Avellana de Brunyola, que té l’objectiu de donar a conèixer la producció d’avellanes d’uns quants municipis de la província de Girona i promoure’n la seva comercialització.

Finalment Albert Horta, president de l’Associació Avellana de Brunyola ha recordat la necessitat que hi havia de crear una marca, que identifiqués l’avellana produïda en aquesta zona certificant que s’ha obtingut d’avellaners plantats a la província de Girona i que compleixen els requisits per produir avellanes de màxima qualitat.Aquesta evolució que ha tingut la fira, amb la creació de l’Associació Avellana de Brunyola i la Marca Col·lectiva Avellana de Brunyola ha permès el desenvolupament econòmic dels municipis de la comarca. I l’avellana de Brunyola, n’és un clar exemple, i més si tenim en compte que un municipi compta amb prop de la meitat dels avellaners de la província de Girona, i recull 470 tones anuals d’avellana.

A més de Brunyola, a la comarca de la Selva la producció d’avellana es localitza a Amer, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar, de la comarca de la Selva. També n’hi ha a Bescanó i Vilablareix, del Gironès. En total són 8 municipis selvatans i 2 del Gironès.

Un programa adaptat a la covid-19

El tret de sortida de la Fira tindrà lloc dissabte al migdia amb la inauguració de la fira, que comptarà amb la presència de la directora dels Serveis Territorials del DARP A Girona, Elisabeth Sànchez, el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local,Jordi Camps,l’alcaldessa de Brunyola i el conseller de cultura, Pere Fernàndez. L’acte se celebrarà a la plaça de l’Església i està previst que hi assisteixin diversos alcaldes selvatans. A la tarda, es faran diverses activitats paral·leles com una caminada per les explotacions d’avellaners amb demostració d’eines del camp, un taller de manualitats infantils: estampació amb vegetals a càrrec de Rosa Rios, una visita guiada per a nens a càrrec de Lourdes Serra i una animació infantil amb el grup Els Trambòtics. Al vespre hi haurà un espectacle sorpresa a càrrec de l’Associació Era Espai Cultural a la mateixa plaça de Brunyola. 

El darrer acte del dissabte serà el Sopar Popular, que enguany arriba a la sisena edició. Es celebrarà a la plaça de Brunyola, a partir de dos quarts de nou del vespre, i comptarà amb l’espectacle de màgia a càrrec del Mag Sanyes. Cal reservar prèviament trucant al telèfon 972423214. Aquesta proposta és impulsada per l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa.

El segon dia de Fira, l’activitat s’iniciarà a les deu del matí amb unes xerrades tècniques i presentacions, que s’allargaran fins a tres-quarts de dotze del migdia, que aniran a càrrec d’emprenedors del sector primari amb mostres de producte: Nuasets ( avellanes torrades de Brunyola i de la Selva), a càrrec de Pere Arbonès; Can Bes ( granja i centre d’interpretació de la vida al camp); Castanyes del Montseny (la revalorització d’un producte tradicional) a càrrec de Joaquim Solés.

Paral·lelament, a dos quarts d’onze del matí, es farà una visita guiada al castell de Brunyola, mentre que al migdia hi haurà una missa amb l’acompanyament musical a l’església parroquial. A la tarda, a partir de les quatre, es faran les darreres visites al castell, i poc després es farà una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala a la plaça de Brunyola.

Els tradicionals concursos, que l’any passat no es varen pogut celebrar per la covid-19, tornen aquest any a la plaça de Brunyola amb el el VI Concurs de collir avellanes, Memorial Joan Horta; el XX Concurs internacional d’esclovellar avellanes, Memorial Joan Mascort; i la XIII Cursa amb sacs a l’esquena, VII Memorial Pere Parera.

Abans de l’arribada del vespre els visitants podran gaudir d’una cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, entorn de dos quarts de set del vespre i també podran beure rom cremat, totes dues activitats es faran a la plaça de Brunyola. La cloenda de la fira  d’enguany es farà poc després de les nou del vespre

Les propostes del programa d’aquest 2021, però, encara no hauran acabat del tot. El dissabte 9 d’octubre la plaça de Brunyola serà l’escenari del 15è Concert Avellana Jove amb les actuacions musicals d’Andrea Pacha, Germà Negre i Pelukas. Serà a partir de les onze del vespre.