IAEDEN i veïns de Peralada presenten al·legacions contra un futur aeròdrom al municipi

Asseguren que tindrà un gran impacte econòmic i per a la fauna

Membres d'IAEDEN-Salvem l’Empordà i veïns del nucli de Sant Nazari de les Olives han presentat aquest matí a l’ajuntament de Peralada (Alt Empordà) dos escrits d’al·legacions en rebuig del projecte d’un nou aeròdrom a un quilòmetre escàs del poble. Aquestes al·legacions s’han presentat amb diversos informes d’experts en agronomia, impacte acústic, biodiversitat, etologia, salut humana i benestar animal i amb dos fulls de signatures recollides presencialment (728) i a la plataforma change.org (1014).

La principal oposició a aquest projecte és l’impacte acústic que suposarà a un espai eminentment rural i l’impacte que tindrà per la fauna de la zona, on l'entitat ecologista destaca les diverses espècies protegides com la llúdriga o la cigonya, ambdós amb poblacions establertes prop de la parcel·la on s’hi volen ubicar les instal·lacions. En el primer cas, el soroll expliquen tindria afectacions en la salut dels habitants de la zona i també suposarà la pèrdua d’ingressos als seus negocis, atès que la majoria treballen amb animals i aquests poden deixar de produir ous i llet i fer l’explotació menys rendible.

En el cas de la fauna, IAEDEN explica que les espècies silvestres fugiran de la zona buscant espais més tranquils on viure i reproduir-se. Un risc "inherent al vol d’avions és el risc de col·lisió" i, en aquest cas concret, es troba en plena zona de migració i campeig d’aus i també és una àrea de cria d’espècies protegides com les cigonyes. "El risc de col·lisió també seria un perill pel propi pilot de l’aeronau", expliquen.

A aquests fets hi sumen que el projecte "no ha avaluat correctament altres ubicacions amb menor grau de protecció, ni tampoc, atès el baix volum d’operacions estimades, l’ús d’altres aeròdroms com el d’Empuriabrava, Ordis o Viladamat, a 10, 13 i 20 quilòmetres respectivament" assenyalen. Salvem explica que, a més, la documentació "presenta diverses deficiències tècniques que han sigut posades en dubte amb els informes complementaris".

Els opositors també denuncien la manca de transparència per part del consistori al "ocultar informació i documentació actualitzada" fins a poques setmanes d’acabar el termini per presentar al·legacions.

De cares al 10 d’octubre han previst celebrar una manifestació de rebuig al projecte.