Jutgen un home acusat d'abusar, maltractar, amenaçar i vexar una noia de 16 anys a Girona

El processat reconeix els insults però diu que les relacions sexuals eren consentides

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dilluns un jove que s'enfronta a 13 anys de presó i 30 dies de localització permanent per abusar, maltractar, amenaçar i vexar una noia de 16 anys. El processat i la víctima van començar una relació sentimental quan eren menors però es va acabar el juny del 2017.

Segons les acusacions, quan el processat ja havia complert els 18 anys va continuar sometent la víctima a una "dominació absoluta", amb insults i vexacions constants fins a aconseguir "doblegar la seva voluntat" obligant-la a mantenir relacions sexuals. El processat ha afirmat que van tenir una "relació tòxica", admet les vexacions recollides en missatges de Whatsapp però assegura que "mai" van tenir sexe sense consentiment.

La fiscalia i l'acusació particular sostenen que l'acusat i la víctima van tenir una relació de parella durant un any, quan encara eren menors. Ja aleshores, segons els escrits d'acusació, la família de la noia s'hi va acabar oposant perquè van detectar "comportaments inapropiats" del processat. Al judici, els pares de la víctima han explicat que en més d'una ocasió li van descobrir morats o esgarrapades que els feien sospitar i, per això, li van prohibir continuar amb la relació.

El processat va complir els 18 anys el juny del 2017 i la relació va acabar l'octubre del mateix any. Tot i això, les acusacions apunten que el processat va continuar sotmetent la víctima a una "dominació absoluta", insultant-la, amenaçant-la i "coaccionant-la" per mantenir relacions sexuals.

"Des de l'octubre i fins al desembre del 2017, el processat, sabent que el seu comportament atemptava contra l'autoestima i la salut psíquica de la menor –que aleshores tenia 16 anys-, va mantenir la relació de dominació sobre la víctima reprenent les converses i comminant-la a mantenir-ho en secret", exposen les acusacions, que apunten que d'aquesta manera la pressionava i amenaçava perquè accedís a mantenir relacions sexuals: "Li assenyalava dies, hores i llocs on s'havia de veure amb ell, sempre amb l'advertència que si no ho feia explicaria a la família que continuaven comunicant-se i dient-li que li arruïnaria la vida i que no la deixaria mai en pau".

Una situació de "dominació i control extrem" que les acusacions consideren que ha quedat acreditada amb l'historial de conversa entre els joves que recull insults i pressions per quedar per tenir relacions sexuals. La víctima ha declarat a porta tancada i evitant la confrontació visual amb l'acusat.

El processat, que només ha respost a les preguntes de la seva advocada, ha dit que tenien una "relació tòxica", reconeix els insults i el tracte vexatori pels quals ha demanat "perdó" però assegura que "mai" van mantenir relacions sexuals sense consentiment: "Era com un joc".

La fiscal i l'advocat de l'acusació particular l'acusen de delictes d'abús sexual, maltractament habitual, amenaces i injúries i vexacions i sol·liciten que el condemnin a 13 anys de presó i 30 dies de localització permanent. En concepte de responsabilitat civil, la fiscalia demana una indemnització de 6.000 euros mentre que l'acusació particular l'eleva a 15.000 pel dany moral.

La defensa demana l'absolució. Com a alternativa, demana la pena mínima pel delicte de vexacions. En cas que el tribunal de la secció quarta de l'Audiència de Girona consideri provats els fets, vol que li apliquin una atenuant de reparació del dany perquè ha consignat 2.500 euros per a la possible indemnització i una atenuant d'alteració psíquica perquè era consumidor habitual de marihuana.

El judici ha quedat vist per a sentència.