Fira de Girona oferirà ''preus especials'' de lloguer per promoure l'organització d'esdeveniments

Volen incentivar la programació de fires i congressos assumint "riscos" amb els promotors

Aquest dijous es tancarà el punt de vacunació massiva instal•lat a Fira de Girona. Amb el tancament s'enceta una nova etapa en la campanya que se centrarà en els CAP però també comença una nova etapa per a l'equipament, que es podrà tornar a centrar en el seu objectiu: ser un pol d'activitat econòmica.

"La nostra prioritat és recuperar l'activitat econòmica", assegura l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Per fer-ho, l'organisme ha decidit impulsar una mesura –que, d'entrada, s'aplicarà d'octubre a març- i que passa per oferir un preu "especial" de lloguer de les instal•lacions per promoure que més programadors i organitzadors de fires i congressos vulguin celebrar-ne a la ciutat i "tinguin menys riscos" a l'hora de fer-ho.

"Proporcional a l'èxit"

Segons ha explicat Fàbrega, la fórmula passa per oferir un pagament "proporcional a l'èxit de l'esdeveniment". Això implicarà que, tot i que s'han elaborat unes bases, s'hagi d'estudiar cas per cas. "Hi ha fires que cobren entrades, d'altres que van amb percentatges", ha remarcat. També hi ha sectors que han estat especialment afectats per la crisi. Per això, els interessats hauran de presentar un projecte específic on "justifiquin perquè són mereixedors d'aquesta mesura".

Fàbregas ha assegurat que el sector de les fires i congressos ha estat un dels principals damnificats per la pandèmia. Segons un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona, aquest tipus d'esdeveniments van tenir l'any 2019 un impacte positiu de 7.000 MEUR. Durant el 2020, però, l'activitat firal es va veure reduïda fins a la mínima expressió i es van perdre més de 6.000 MEUR, a banda d'uns 50.000 llocs de feina.

A Girona, el 2019 es van celebrar 19 activitats entre fires, congressos i altres esdeveniments. Del total d'esdeveniments, 12 els van organitzar promotors externs, set el propi organisme i onze d'elles van ser fires o fires mercat.

Diverses fires confirmades

Per aquest any, ja n'hi ha tres de confirmades. La primera serà el Girocòmic però també s'hi celebrarà la Fira de Mostres i el Fòrum Gastronòmic. La fira Blockchain hi farà la seva segona edició i s'està treballant en un altre esdeveniment vinculat al circ. "Hi ha un moviment intens de recuperació i, fins i tot, noves fires de cares al proper curs que s'inicia", ha assegurat Madrenas.

En aquest sentit, s'ha mostrat optimista i creu que la mesura incentivarà nous promotors i permetrà recuperar nivells pre pandèmia. "Tenim bones dades i estem veient que la ciutat va a un ritme de recuperació molt més alt que l'entorn", ha insistit l'alcaldessa.

L'objectiu, doncs, és aconseguir que els programadors se sentin "més segurs" i que no han d'afrontar "tants riscos". "Els compartirem i si la cosa va bé, anirà bé per tothom però ells no patiran", ha remarcat Madrenas.

La directora de Fira Girona, Coralí Cunyat, ha precisat que estan rebent peticions i que hi ha disponibilitat de dates. En aquest sentit, ha recordat també que les mesures contra la covid-19 han encarit la celebració d'esdeveniments i que aquesta serà una manera de "facilitar" l'accés a la fira.