Els arquitectes Pigem i Falgueres desvetllen com serà la nova Casa Walter Benjamin de Portbou

El projecte es podrà veure a la sala de duanes de l'estació de tren fins el 12 d'octubre

Durant la 6a Escola d'Estiu Walter Benjamin que s’ha celebrat aquest cap de setmana s'ha presentat el projecte de reforma de l'antic Ajuntament de Portbou, que acollirà la Casa Walter Benjamin, a la sala de duanes de l'estació de tren i que es podrà veure fins al 12 d'octubre.

Està previst iniciar algunes reformes que acolliran el fons bibliografic de Walter Benjamin propietat de la Fundació Angelus Novus i que compta amb la col·laboració de les admnistracions. El projecte ha estat elaborat pels arquitectes Jordi Pigem i Joan Falgueres i ha estat patrocinat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

La Casa Walter Benjamin, a l'edifici de les antigues escoles i antic Ajuntament de Portbou, edifici històric de gran càrrega simbòlica, avui Bé Cultural d'Interès Local, vol explicar de forma permanent la memòria del pas de Walter Benjamin per aquesta població i acollir el seu pensament, ser centre d'estudis i recerca de vocació internacional per a la difusió, promoció i comprensió d'aquesta figura universal que atrau centenars de visitants anuals a aquesta població, on s'organitza anualment l'Escola d'estiu que du el seu nom.

Un centre promotor i defensor dels valors ètics i de la modernitat, de la identitat europea i de la cultu- ra de pau en la societat actual, un espai que des de la cultura reivindiqui la memòria històrica, els valors democràtics, els drets humans i tingui Portbou com a lloc de referència dedicat a la memòria, la frontera i l'exili, que contribueixi a la promoció del seu patrimoni històric, cultural i paisatgístic.

Portbou tanca el recorregut de la geografia europea del filòsof Walter Benjamin (Berlín-París-Portbou) i el seu pas per un lloc tan significatiu il·lustra l'episodi trist de l'exili però també les fronteres de pensament que han donat vigència a aquest filòsof al segle XXI. Portbou és, en conseqüència, un punt geogràfic d'unió amb Europa, que el centre Walter Benjamin potencia i fa realitat.

L'existència d'aquest equipament és clau per a la transformació turística i promoció econòmica d'aquesta població. La poca distància entre Cadaqués, Roses i Portbou fa que s'estableixi un eix cultural i turístic entre Salvador Dalí, elBulli, Walter Benjamin i Dani Karavan.