Una aplicació d'iPad mostra els 153 millors vins segons el sommelier del Celler de Can Roca

Porta per títol 'The Top 153 wines of 2010' i inclou fotografies, històries personals i característiques dels vins

Aquest dimarts s'ha fet la presentació oficial d'aquesta revolucionària aplicació en el món de l'enologia que aprofita al màxim el potencial de les noves tecnologies. La mostra que l'aplicació ha estat molt ben acollida entre els usuaris ha estat que, sense publicitat prèvia, ja ocupa el quart lloc en el 'top ten' de les novetats de descàrregues.

L'aplicació es pot descarregar (costa 4,99 euros) al mòbil i permet consultar les característiques de cada vi, veure en imatges la cara dels qui l'elaboren, la terra on neixen els ceps, el celler i la pròpia ampolla. Tots els textos han estat escrit per Roca que, des del 2003, està fent una tasca de recerca per recopilar informació de centenars de cellers d'arreu del món. El sommelier té un fons ja de 5.500 imatges, de les qual 900 han estat usades per aquesta nova aplicació. Es tracta d'imatges cedides pels cellers però també de fetes personalment pel fotògraf Quim Turón a petició del propi Josep Roca.

Les explicacions no se cenyeixen estrictament a les característiques d'una anyada singular sinó que recullen l'essència de cada celler i també l'ampli bagatge de Josep Roca en el món del vi. Per això, alguns textos estan més a prop de la poesia que de la pura descripció.

L'aplicació està dividida en cinc blocs. Per una banda, es fa un recull de 45 plats i vins del Celler on es mostra el maridatge que se'n fa des del restaurant, també hi ha una selecció de vins de la regió del Riesling (Alemanya), una altra de la Borgonya (França), una tercera selecció –aposta personal del sommelier- pels vins de l'Empordà- i un darrer apartat on hi ha una selecció personal de Josep Roca on comenta els seus 12 vins preferits de tot el món.

'He volgut situar els vins de l'Empordà a l'alçada dels millors del món perquè s'estan fent millores constants i la relació dels vins de casa és ascendent', ha argumentat Roca que ja ha avançat que l'aplicació anirà incorporant nous vins recomanats en un futur. 'Serà una eina viva', ha indicat Roca que creu que el fet de no fer-ne una difusió massiva i 'de fàcil descarregar' és una bona idea. 'Si reduïm l'accés, concedim un cert privilegi als qui realment estan interessats', ha reflexionat Roca.

La iniciativa compta amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona i s'emmarca en la celebració del centenari de la Costa Brava.