Un grup organitzat podria estar darrera els explosius al prostíbul Paradise de la Jonquera

L'Ajuntament assegura que està "fart" dels problemes que provoca el local

Els Mossos d'Esquadra investiguen qui hi ha al darrere de la col·locació d'un cotxe amb explosiu a l'interior davant el macroprostíbul 'Paradise' de la Jonquera. Aquest matí, els efectius de la policia científica s'han desplaçat fins a Capmany, el lloc on els fugitius van cremar el Porsche Cayenne amb el què van fugir després d'alertar el porter del local de la presència del cotxe bomba.

El Porsche, que està totalment calcinat, es troba al peu de la carretera local Gi-602, just al quilòmetre 6. Els policies, equipats amb granotes blanques, han inspeccionat les restes del cotxe per intentar localitzar alguna pista. Tant aquest tot terreny com l'Opel que contenia els explosius eren robats.

Els mossos centren la investigació en dos eixos. D'entrada, que tant els fets d'aquest diumenge com l'atac amb explosius que va tenir lloc al 'Paradise' ara fa dues setmanes estan relacionats; és a dir, que els autors són els mateixos. A més, els agents també creuen que al darrere hi ha la presència d'un grup organitzat, que pot estar vinculat amb les màfies de la prostitució que operen en aquesta zona de l'Alt Empordà.

De fet, segons fonts properes al cas, l'origen dels atacs al macroprostíbul es trobaria en una rivalitat amb altres prostíbuls de l'àrea, perquè algunes de les noies que hi treballaven ara exerceixen al 'Paradise'.

Enrenou considerable

L'enrenou que va generar la presència del cotxe amb explosius a l'interior va ser considerable. Quan el grup -que duia armes llargues- va abandonar el vehicle engegat al davant del macroprostíbul, després d'alertar el porter de la presència d'una bomba al seu interior, la policia va establir un perímetre de seguretat i es van desallotjar unes 500 persones.

A més de la gent que hi havia a l'interior del 'Paradise', també es van desallotjar un grup de més de 150 persones del municipi que celebraven un sopar-quina en un local del costat i altres establiments del polígon Mas Morató (un bingo, les benzineres, un hotel i un altre restaurant).

Els efectius dels Tedax que es van desplaçar a la zona van estar treballant, amb l'ajuda d'un robot per localitzar explosius, fins a altes hores de la matinada. Segons ha concretat l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, no va ser fins cap a les tres que es va declarar la zona segura.

Farts del macroprostíbul

Aquest matí, a l'exterior del macroprostíbul, els camions de repartiment anaven i tornaven. A fora del local, els vigilants han assegurat que avui el local reobrirà seguint l'horari habitual (a partir de les cinc de la tarda).

L'alcaldessa de la Jonquera s'ha mostrat molt crítica amb la presència del local, i ha recordat que en el seu moment, l'ajuntament va fer tot el possible per impedir-ne l'obertura. Al final, però, una sentència del TSJC els va obligar a donar-los la llicència. "Vull agrair a aquest tribunal els moments de pànic que va viure ahir la població, sobretot els qui feien la quina, quan se'ls va desallotjar", ha dit Martínez amb ironia.

L'alcaldessa ha explicat que, ja en el seu moment, hi havia informes dels mossos que alertaven dels problemes per a la seguretat que podria comportar l'obertura d'un local d'aquestes característiques. Segons Sònia Martínez, la població està "farta" dels problemes que els genera el 'Paradise'.

"La població n'està farta dels suposats proxenetes que tot el dia volten pel carrer, i de la gent que ve al prostíbul i provoca aldarulls", ha dit. I hi ha afegit: "Fins i tot, la gent que té negocis al poble ha hagut de reduir-ne els horaris d'obertura, perquè després d'anar al prostíbul, els clients del 'Paradise' entraven als seus locals i els provocaven problemes".

Sònia Martínez ha admès que el marge de maniobra que té l'Ajuntament és petit, però que lluitaran perquè el local tanqui les portes. Per això, després de festes preveuen reunir-se amb la conselleria d'Interior per veure quines accions poden portar a terme.

"El poble, sota cap concepte, volia que s'obrís el macroprostíbul; per això, no ens quedarem de braços plegats i lluitarem amb totes les nostres forces perquè tanqui", ha dit Martínez. I ha conclòs: "Esperem que, ara, la justícia ens doni un cop de mà i que, d'una vegada per totes, deixem de ser tan tolerants amb aquest tipus d'activitats".