Guanyem Girona identifica 4 MEUR en projectes als barris no executats

La formació creu que l'acord entre JxCat i ERC no ha suposat un "canvi estructural" en la gestió de la ciutat

Partides pendents d'executar, acords incomplerts i pacte que trontollen. Aquest és el balanç que Guanyem Girona ha fet de l'estat d'execució de les partides del pressupost del 2020 i del primer any de l'acord entre JxCat i ERC a la ciutat. En relació a l'estat de comptes, la formació ha volgut posar l'accent en els projectes als barris que acumulen "com a mínim" tres anys amb partida prevista però que, "a dia d'avui, no s'han engegat". En total, han comptabilitzat 25 projecte amb tres anys de retard i una vintena més que tampoc s'han dut a terme durant l'últim any.

Aquesta quarantena d'inversions, segons Guanyem, sumen més de 4 MEUR. Una xifra que, segons la formació, demostra que el pacte de govern no ha servit per "millorar" la gestió de la ciutat. Entre les partides concretes, la regidora Dolors Serra ha assenyalat alguns projectes que tenien partida els anys 2018,2019 i 2020 però que no s'han engegat. Per exemple, el carril bici de Domeny (149.000 euros), les inversions a la Devesa (160.000), les millores del castell de Montjuïc (35.000), el Pla de les Pedreres (150.000), les millores del carrer del Carme (15.000), el projecte de la passera del pont Carme-Montilivi (5.000 euros) o el pla de millora dels Químics (40.000 euros).

A més, denuncien que hi ha més de 2 MEUR previstos per a grans projectes que continuen "encallats" i que evidencien "la incapacitat gestora del govern municipal". Es tracta del projecte del Museu d'Art Modern i Contemporani (250.000 euros), la reforma de la Central del Molí (1,1 MEUR), la urbanització de Domeny (500.000 euros) o la reforma de l'encreuament del Tennis/ Montessori (355.000 euros).

Salellas s'ha mostrat molt crític amb "l'incompliment flagrant" dels acords que JxCat va pactar amb Guanyem. Especialment, ha dit, en temes cabdals per a la seva formació com "els barris, els projectes socials i per fer front a l'emergència climàtica". En aquest sentit, Salellas ha dit que "eren inversions que s'havien d'executar abans de finals d'any" i que demanaran que els expliquin "punt per punt" quines de les inversions que van acordar el mes de març s'han tirat endavant.

El portaveu de la formació diu que això serà "clau" per "asseure'ns a negociar de cares a l'any que ve". "Perquè tindria poc sentit negociar amb un equip de govern que falla a la seva paraula", ha afegit.

D'altra banda, Salellas ha valorat negativament el primer any de pacte entre JxCat i ERC i ha afirmat que l'entrada dels republicans no ha suposat cap "canvi estructural" sinó "seguidisme del model neoconvergent". A més, ha dit que estan mostrant alguns "símptomes de fatiga" amb "picabaralles" en lloc de "mostrar-se com un govern unit". Salellas s'ha referit a la signatura del conveni per a la construcció de pisos de protecció oficial a Domeny, d'aquesta setmana. "Hem pogut veure l'alcaldessa signant una cosa i la regidora d'Habitatge intentant fer-ne una altra", ha dit.

Crítiques també del PSC

Qui també s'ha mostrat crític amb l'estat d'execució dels comptes és el PSC. En un comunicat, la formació ha titllat "d'incomprensible" que "hi hagi partides que tinguin un nivell d'execució del 0% com la del Pla de la Devesa o la corresponent a la millora de l'enllumenat a la zona de la Devesa, la primera dotada amb 20.644,03 euros i la segona amb 20.000". "Això vol dir que es col·loquen diners en un calaix i no s'utilitzen per allò que toca", afirma la regidora Bea Esporrín.

"A la partida d'inversions Devesa, tot i tenir 160.000 euros de disponibilitat de crèdit, i haver-hi el consens polític per tal d'invertir en la millora del mobiliari del Parc, només s'han executat 12.000 euros", diu Esporrín. "I si hi parem un xic d'atenció, veiem que aquests 12.000 euros corresponen a una adjudicació per emergència de novembre de 2019, però tramitada a gener de 2020, per comprar 24 bancs de formigó especial de 550 kg per a un altre barri de Girona". "Per tant, durant 2020 no s'ha fet cap inversió per millorar el mobiliari de la Devesa" ha afegit la regidora.