Mossos i agents locals inicien controls simultanis per aturar robatoris en zones concretes

Es tracta d'una prova pilot, inclosa dins el dispositiu 'Grèvol'

Aquest pla pilot es va engegar la setmana passada i els controls varien dia a dia en funció dels anàlisis delinqüencials que tenen els dos cossos policials. "D'aquesta manera els delinqüents no s'acostumen a uns horaris o unes zones determinades i podem combatre els robatoris d'una manera més eficient", ressalta el cap de l'ABP dels Mossos d'Esquadra de la Bisbal d'Empordà, l'inspector David Puertas. La gran majoria dels controls es fan a peu de carretera, tant a les vies principals que travessen les poblacions com també les carreteres secundàries, i en zones de segones residències i espais comercials.

"Un exemple serien els controls que vam fer aquest mateix dijous des de Calonge fins a Platja d'Aro o Palamós", assegura Puertas. El dispositiu és un pla pilot pioner a tot Catalunya, que pretén millorar la coordinació entre els dos cossos policials. "És una prova integradora que, amb l'ajuda de la xarxa Rescat, permet compartir informació cada dia des de les respectives bases de dades" comenta el cap de l'ABP de la Bisbal d'Empordà. Aquest sistema de comunicació permet que les policies locals de poblacions petites tinguin informació de forma ràpida.

"El que busquem amb aquests controls són delinqüents que puguin cometre furts, robatoris amb força o infraccions administratives i de trànsit", destaca Puertas. De moment, el pla està donant "molt bons resultats", la intenció és que s'allargui durant els pròxims mesos i que el mètode s'estigui arreu de Catalunya.

"Encara no tenim xifres concretes però amb aquests controls estem localitzant molts punts d'interès, ataquem els llocs de pas dels lladres, identifiquem persones relacionades amb delictes i donem més sensació de seguretat a la ciutadania" apunta Puertas. Fins ara només s'havien fet accions d'aquestes dimensions en punts concrets o comarques determinades.

Els controls simultanis s'emmarquen dins del dispositiu nadalenc 'Grèvol', que va començar el passat novembre i té com a objectiu garantir la seguretat durant aquestes festes. Les accions policials s'estructuren en tres grans eixos: patrulles conjuntes, vigilància i consells de seguretat als comerciants. Aquest operatiu conjunt entre els agents dels Mossos d'Esquadra i les policies locals coincideix amb l'època de compres de les festes de Nadal i la necessitat d'actuar amb rapidesa davant qualsevol acte il·lícit.

12% menys de robatoris als mercats de Palamós

Des de la Policia Local de Palamós, per exemple, s'aposta totalment per aquesta mena d'accions conjuntes. Aquí, les patrulles mixtes entre mossos i agents locals es van engegar l'any 2009. El cap d'aquest cos policial, José Luis Sancho, assegura que d'ençà d'aleshores s'han reduït fins a un 12% els robatoris als mercats setmanals. "Totes les experiències similars mostren que són accions positives que ajuden a mantenir a ratlla els grups delinqüencials" ressalta Sancho.

"Avui en dia són una necessitat i, sobretot, ajuden a prevenir un dels principals problemes al municipi: les estafes i furts als comerços" assegura el cap de la Policia Local de Palamós. Una tasca difícil perquè cada cop augmenta més el nombre de petits lladres que fan dels robatoris el seu 'modus vivendi'.

"L'objectiu principal és donar resposta a la societat i potenciar la seguretat", assenyala per la seva banda el cap de la Policia Local de Palafrugell, Francesc Longo. En el cas de Palafrugell, les accions s'han centrat en reforçar la presència d'agents a zones comercials i punts estratègics del municipi. "Amb l'ajuda i la cooperació hem pogut tancar el perímetre i evitar robatoris o fets delictius durant aquest dies. Hem detingut persones com el cas d'uns lladres que van robar coure a Begur" destaca Longo.

Reforç al Baix Empordà per aturar l'increment de robatoris

Des dels Mossos d'Esquadra asseguren que el reforç d'agents a la comarca del Baix Empordà està donant "resultats positius". L'augment de presència policial es va establir després que, a finals de novembre, uns lladres entressin a casa de l'empresari gironí Jordi Comas i el matessin durant l'assalt

El crim va coincidir amb una sèrie de robatoris amb força a diversos punts d'aquesta comarca i del Gironès. Arran del reforç policial, com va precisar el comissari Joaquim Belenguer, s'han pogut reduir fins a un 65% els robatoris amb força i intimidació a la zona.

"La sensació és positiva, hem pogut detenir més lladres 'in fraganti'i identificar-ne d'altres", subratlla per la seva banda l'inspector David Puertas. El cap de l'ABP de la Bisbal detalla que el dispositiu desplegat al Baix Empordà és una actuació "integral" que inclou controls a totes les carreteres i més patrulles uniformades i de paisà a les poblacions costaneres. "S'està actuant, donant consells de seguretat i mostrant que aquests fets són aïllats" conclou Puertas.