Veïns i institucions de l'Alt Empordà protesten contra els grans projectes eòlics a l'Albera

Entitats ecologistes i ajuntaments reivindiquen les energies netes però que "no trinxin el territori"

La plaça Major de Capmany s'ha omplert aquest diumenge de veïns contraris a la construcció d'un macroparc eòlic a la zona de l'Albera. Si res no canvia, al llarg d'aquesta serra de l'Alt Empordà s'hi instal·laran fins a 75 molins de vent de 200 metres d'alçada, en un projecte que les entitats ecologistes titllen de "desproporcionat i especulatiu". El president de l'entitat ALLIMO, Carles Mestre, recorda que són "els primers" en apostar per les energies renovables, però "no d'aquesta manera".

En aquest sentit, Mestre assenyala que a Capmany ja hi ha diversos projectes a petita escala que generen suficient electricitat i que veuen "amb molt bons ulls". "Nosaltres estem a favor de les energies netes, però no d'aquests macroprojectes".

En la mateixa línia es pronuncia el president de la Iaeden Salvem l'Empordà, Llorenç Pascua. Assenyala que no deixaran de lluitar contra aquestes "agressions que trinxen el territori" i recorda que l'Albera és un espai natural "especialment sensible" a projectes com aquest.

Pascua també carrega contra les empreses que hi ha al darrera d'aquestes grans obres i que, considera el president de la Iaeden, només "busquen enriquir-se". "A ells els és completament igual el problema planetari del canvi climàtic. L'únic interès que tenen és en rebre els diners dels fons europeus que es destinen a projectes com aquests", remarca.

Per tot plegat demanen a les administracions que "reaccionin" i es posicionin "al costat del poble". "Està clar que la gent del territori no vol aquest model de país i aposta per tenir el control de l'energia, sense fer malbé els espais naturals on viuen", concreta Pascua.

Els ajuntaments i el Consell Comarcal, al seu costat

A l'acte d'aquest diumenge hi havia representats la majoria dels ajuntaments de l'Albera. En nom de tots ells ha parlat l'alcalde de Capmany, Joan Fuentes, que ha deixat clara la postura dels consistoris. "Estem a favor de les renovables, però no podem donar el vistiplau a aquests projectes desproporcionats que van en contra dels veïns", ha remarcat.

Fuentes també s'ha felicitat per l'èxit de convocatòria i ha recordat que la Ponència d'Energies Renovables va emetre un informe desfavorable sobre la viabilitat de dos parcs eòlics projectats a l'Alt Empordà. En concret, es tracta del de la Serra Bosqueròs, promogut per AEWINDCAT, als termes de Capmany i Agullana i amb un total de set molins i el de Llançà, promogut per Enel Green Power, que preveia la instal•lació de dos aerogeneradors.