La PAH recrea un pessebre vivent i visita bancs per demanar que aturin els desnonaments

Diversos membres de l'associació han entrat disfressats a les oficines de La Caixa i Bankia

Els ciutadans que recorrien els carrers més cèntrics de Girona aquest divendres al matí s'han trobat amb una estampa nadalenca molt original. Una cinquantena de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Girona s'han disfressat com els tres Reis d'Orient, Maria, Josep i els dimonis per recrear un pessebre vivent relacionat amb els desnonaments. Els membres de l'entitat s'han reunit davant del Pont de Pedra de Girona i s'han dirigit a una de les oficines de 'La Caixa' situada entre el Carrer Nou i el Carrer Santa Clara de la ciutat.

Un cop allà, han accedit a l'interior i han demanat veure's amb el director de l'oficina. Posteriorment, els dos membres de l'associació disfressats com a Maria i Josep han explicat que algú els volia desnonar de l'establia i han demanat ajuda al director. Durant la petició, els membres que recreaven els dimonis no paraven de cridar que "ben aviat serien desnonats i que a ningú els hi importava". Tot seguit, els tres Reis Mags s'han aproximat al director i li han demanat tres regals per aquest Nadal. En primer lloc, l'aturada dels desnonaments, la dació en pagament i la promoció dels lloguers socials. Durant més de quinze minuts, aquesta oficina de 'La Caixa' ha estat plena de ciutadans que escoltaven les demandes de la PAH. Fins aquest lloc també s'han dirigit diversos agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local de Girona.

Tot i que s'ha viscut alguns moments de tensió, l'acció reivindicativa no ha causat aldarulls i la PAH de Girona ha sortit de l'oficina bancària amb el compromís del director que actuaria com a mediador en els casos de desnonaments a les comarques gironines que tinguessin relació amb l'entitat. "Dilluns mateix portarem tots els casos que hi ha i donarem un termini de temps perquè es solucionin", ha ressaltat la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera.

Després d'aquesta acció, els membres de l'entitat s'han dirigit en rua a una de les oficines de 'Bankia' on han repetit la mobilització reivindicativa i han passat per la seu de la subdelegació del govern estatal per reclamar l'aturada dels desnonaments. La mobilització ha finalitzat davant la seu de la Generalitat a Girona on els membres de la PAH han criticat la "situació tràgica" que pateixen moltes famílies arreu de Catalunya.

"Aprofitem aquest dia d'investidura del nou president de la Generalitat per reclamar al Govern que aturin tots els desnonaments", ha explicat la portaveu de la PAH de Girona. Segons Afuera, l'entitat realitza aquesta mena d'actes "alegres" perquè els afectats "no s'enfonsin més i tinguin constància que la ciutadania dóna suport a la seva causa". "Accions com aquestes serveixen per pressionar a les entitats bancàries i al Govern", ha subratllat la portaveu de l'associació.

Segons dades aportades per l'entitat, cada dia es produeixen 100 desnonaments arreu de Catalunya. Afuera ha ressaltat no disposen de dades més concretes per demarcacions perquè "no es posen" a la disposició de la ciutadania. "Encara no tenim xifres sobre el nombre de persones que han lliurat el document com a objectors de consciència en casos de desnonaments però sabem que hi ha treballadors del Palau de Justícia de Girona que s'han interessat per aquest afer i col·lectius com els 'iaioflautes' o els Bomberes de la Generalitat que volen fer-nos costat i no dubten en encarar-se als Mossos d'Esquadra en casos de desnonament", ha assegurat Afuera.

En principi, durant tot aquest any, 'La Caixa' es manté com una de les entitats bancàries espanyoles amb menys casos de desnonaments. Aquest 2012 només ha realitzat 41 desnonaments arreu de l'estat espanyol i la gran majoria d'ells eren a segones residències, locals i aparcaments.